RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Denne redder deg i 2010

Foto: Berit Roald (Scanpix)
Sist oppdatert:
Er du bekymret for boliglånsrenta i 2010? Slapp av – noe du har i lommeboka redder deg.

Landets desidert største bank har kommet med sine prognoser for din økonomi i 2010.

Dersom du tilhører gruppen som bekymrer seg for økt boliglånsrente burde DnB Nors spådom være balsam for sjelen.

(Se hva DnB NOR sier om lønnsutviklingen og boligprisene nederst i saken).

For banken tror renta skal stige langt mindre enn tidligere fryktet. DnB NOR tror bare på to rentehevinger i 2010, mot Norges Banks egen spådom på fire.

Ett halvt prosentpoeng lavere
- Vi tror Norges Bank kun hever styringsrente to ganger, hver gang med 0,25 prosentpoeng, sier sjeføkonom Øystein Dørum til Nettavisen.

Får han rett betyr det en styringsrente på 2,25 prosent om ett år fra nå, og ikke 2,75 prosent som Norges Bank spådde i oktober i år.

Kronen kan bli for sterk
Og sjeføkonomen er ikke i tvil om hva som er hovedårsaken.

- Det er hensynet til den norske kronen. Utviklingen i privat forbruk og boligmarkedet tilsier flere økninger, men faren for at økt renteforskjell i forhold til USA og eurosonen gir for sterk krone tilsier uendret rente, sier Dørum.

- Betyr dette at Norges Bank legger for liten vekt på kronekursen?

- Det vil jeg ikke si. Dagens kronekurs bør absolutt være levelig for norsk industri. Er den ikke det bør vedkommende bedrift finne på noe annet å gjøre. Men som nevnt, faren for en betydelig sterkere krone til neste år kan gi eksportbedriftene problemer, sier Dørum.

Økt oljepris og lavere inflasjon
Man det er ikke bare hensynet til utenlandsk rentenivå og innenlandsk industri som gjør at DnB NOR ber Gjedrem ta det rolig med rentehevinger til neste år.

- På nyåret venter vi at utenlandske aktører, med nye bøker og økt risikoappetitt, igjen skal bli nettokjøpere av norske kroner. I tillegg tror vi på en oljepris på 80 dollar fatet i første kvartal. Slår dette til får vi en handelsveid meget sterk krone. Dette vil igjen gi lavere importert inflasjon, som igjen vil bety lavere inflasjon enn målet til Norges Bank, sier Dørum.

Boliglånsrente på 3,35 prosent
Dersom du får rett i dine spådommer, hva slags boliglånsrenter vil DnB NOR tilby neste år?

- Det kan jeg ikke svare eksakt på, men ser vi på dagens bilde ser vi at våre beste boliglånsrenter ligger på 2,85 prosent. Det er 70 punkter over pengemarkedsrenten, som i øyeblikket ligger på 2,14 prosent, og 1,10 prosentpoeng over styringsrenten, som er 1,75 prosent etter hevingen forrige uke. Jeg vil tro disse differansene ikke er langt unna sannheten også i 2010. Det betyr at våre beste boliglånsrenter om ett år fra nå vil ligge på rundt 3,35 prosent, sier Dørum.

Her er Dørums spådommer for boliglånsrenta, lønnsutvikling, boligprisutvikling og arbeidsledigheten i 2010:

Boligpriser
Siden boligprisene bunnet i november i fjor, har prisene steget med 15,3 prosent og er nå 3,7 prosent over forrige topp (i juni 2007).

DnB NOR venter at effektene av rentefallet etter hvert tømmes ut og at svekkelsen av arbeidsmarkedet blir mer betydningsfullt. Det kan gi prisfall mot slutten av 2010.

Alt i alt tror Dørum på at snittprisen for boliger i 2010 vil være ni prosent høyere enn snittprisen i 2009. Boligprisene i desember 2010 ventes å være 1,3 prosent over nivået i desember i år.

Lønnsutvikling
DnB NOR tror den gjennomsnittlige lønnsveksten i 2010 havner på 3,5 prosent.

Inflasjon
Innenlandsk kjerneinflasjon avtok markert i 2009, mens prisveksten på importerte varer holdt seg relativt høy. Lav prisvekst ute og styrking av kronen gjennom 2009, tilsier nedgang i importprisvesten i 2010. DnB NOR anslår kjerneinflasjonen i 2010 til 1,4 prosent.

Forbruk
Lønnsinntektene har steget mer enn ventet og overføringene fra offentlig sektor øker med nesten ti prosent i år. Det har løftet spareraten til nesten åtte prosent i tredje kvartal 2009. Økte inntekter til husholdningene bidrar til økt forbruk og bankenes kredittformidling fungerer mer normalt. DnB NOR spår derfor en forbruksvekst på fire prosent i 2010 og en nedgang i spareraten til seks prosent.

Norsk økonomi generelt
Norsk økonomi har greid seg bedre enn mange andre økonomier, men veksten neste år blir moderat. DnB NOR spår en vekst i fastlands-BNP på to prosent i 2010.

I år har sysselsettingen falt, men et markert fall også i arbeidstilbudet har dempet utslaget for arbeidsledigheten. Vi venter at moderat vekst og økt produktivitet gir videre fall i sysselsettingen. Også arbeidstilbudet svekkes, men DnB NOR spår allikevel en ledighet til neste år på 3,5%.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm: Bytt strømleverandør og spar tusener.
Minrente: Bytt bank gratis og spar 5000 kroner i året.
Mittoppdrag: Få tilbud fra håndverkere.
Minkreditt: Finn det billigste forbrukslånet

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere