RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Derfor bør du ha BSU

Foto: Cornelius Poppe/Scanpix
Sist oppdatert:
- Kan bli avgjørende senere i livet, sier forbrukerøkonom.

(BIIPMAG): Å spare pengene dine er kanskje ikke det du er mest opptatt av. Men det kan være veldig lurt å spare, og kanskje er nettopp Boligsparing for Ungdom (BSU) den måten du bør spare pengene dine på. Du kan komme til å tjene en hel del på sparingen.

Sjekk her hvor du får den beste BSU-kontoen!

Spar det du vil
Om du oppretter en Boligsparing for Ungdom-konto, så husk at du selv velger hvor mye du vil spare. Likevel finnes det noen grenser: du kan ikke sette inn mer enn 15.000 kroner på BSU-kontoen i året, og du kan ikke plassere mer enn 100.000 kroner totalt i BSU-kontoen. Men når du først har 100.000 kroner på BSU-kontoen, så vil du, på grunn av den gunstige renten, kunne tjene minst 7.000 kroner hvert år.

Og etter hvert som pengemengden på BSU-kontoen øker, så øker også avkastningen.

Svært god rente
Alle klager over renten om dagen, men renten du finner på BSU-kontoene er ikke mye å klage over. De fleste bankene har en rente på mellom 5,85 prosent og 7,35 prosent. Dermed ender du opp med at det blir ganske lønnsomt å sette inn penger på en BSU-konto.

Mange fordeler
Men selv om den gode renten er en viktig del av BSU-kontoen, så husk at det også er flere andre fordeler med denne typen sparekonto.

Forbrukerøkonom Liv Irene Haug i Nordea trekker blant annet frem en gunstig skattefordel.

- En BSU-konto gir mange fordeler; høy rente, sikker spareform, skattefradrag på 20 prosent av det du sparer ( skattefradrag av maksimum kr 15.000,- pr år). For å dra nytte av skattefordelen må du minst ha betalt tilsvarende beløp i skatt. I tillegg er det viktig for ungdom å huske på at de uansett har en frikortgrense på 39.997 kroner, så man må tjene over dette beløpet for å få noe utbytte av denne skattefordelen, sier Haug til biipMag.

Kan gi boliglån
Og selv om det kanskje ikke er det du tenker mest på nå om dagen, så kan en godt bevart BSU-konto gi deg store fordeler når du skal ut på boligmarkedet.

- I flere banker gir sparing i BSU en rett til et boliglån, slik som hos oss. Man kan da få et lån til en gunstig rente, og lavt eller intet etableringsgebyr, men dette er selvsagt med forbehold om at tilbakebetalingsevne og sikkerhet er på plass, sier Liv Irene Haug i Nordea.

Bytt bank!
Men det betyr ikke at du ikke kan bytte bank. For dersom du sparer i den banken som har den beste renten, Nesset sparebank med 7,35 prosent, så kan du flytte BSU-kontoen din tilbake til den banken du vil ha som hovedbank når det nærmer seg tid for å låne penger. På den måten bygger du opp samme tillitsforholdet, men du tjener mest på det.

- Tenk helhetlig
Men det kanskje viktigste med en BSU-konto er likevel at den bidrar til å bygge opp et kundeforhold for deg i banken din og er med på å skape tillit mellom banken og deg. Det er viktig for ditt forhold til banken når du senere i livet skal ha andre lån til for eksempel bil, båt, reise og andre ting.

- Det kan være fornuftig å opprette en BSU-konto i den banken du kan tenke deg å ha som hovedbank i fremtiden. Dette bør være den banken du vil ta opp boliglån i, og som du vil ha som dagligbank. Så, se på betingelsene, men tenk hovedbankforbindelse, sier Haug.

Haug mener man bør forsøke å samle de viktigste kontoene i en bank.

- Når du bygger opp et kundeforhold til en bank er det viktig å se helheten. Man trenger brukskonto, sparekonto til uforutsette utgifter, og er man under 34 år synes jeg at også BSU hører med i pakken. Å bygge opp et godt tillitsforhold til banken din kan være avgjørende når du skal kjøpe bolig, mener hun.

Siste fra biipMag.no: Gå til forsiden her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere