RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Finn.no/Privatmegleren)

Det koster å være hytte-kar

Sist oppdatert:
Skal hytta di være skikkelig fin koster det mer enn du tror.

Tirsdag denne uken la Eiendomsmeglerforetakenes Forening frem en stor undersøkelse over hyttemarkedet på fjellet i Norge.

SE BILDEKARUSELL NEDERST I SAKEN

En gjennomsnittshytte på Geilo kostet 2.763.000 kroner i 2009, ifølge undersøkelsen, mens en tilsvarende hytte på Blefjell kostet nær det halve; 1.439.000 kroner.

Billige Blefjell
Legger vi til grunn at gjennomsnittshytta i undersøkelsen er 87 kvadratmeter, gir det kvadratmeterpriser fra 16.540 kroner på Blefjell, til 31.758 kroner på Geilo.

Dette er milevis unna de prisene du må betale dersom du skal ha en nyere, sentralt beliggende hytte med god standard. Da snakker vi kvadratmeterpriser fra 25.000 til 50.000 kroner.

Nettavisen har sett på et utvalg av hytter til salgs på Geilo, Hovden, Trysil, Gautefall og Blefjell. Vi har tatt utgangspunkt i hytter fra 83-89 kvadrat, altså rundt gjennomsnittsstørrelsen.

Geilo på topp
Dyrest er, ikke overraskende, tre hytter sentralt på Geilo. Dette er hytter med høy standard, et par av dem med ski-inn/ski-ut. Et eksempel er en 87 kvadratmeter stor, splitter ny hytte med torvtak i Tuftelia, 4 kilometer fra Geilo sentrum. Innvendig er det varmekabler i alle gulv.

(Hyttene på bildene nedenfor er gjennomsnittlig store hytter - ca. 87 kvadrat - med god standard på 5 populære norske fjelldestinasjoner. Noen hytter med lavere standard og mer perifer beliggenhet er tatt med for å vise den type hytter man får dersom man betaler under snittprisen. Disse hyttene er også vesentlig mindre - gjerne 40 - 50 kvadrat).

ARTIKKELEN FORTSETTER NEDENFOR

2899

Prisen for denne hytta er 3,7 millioner kroner, tilsvarende 42.500 kroner per kvadratmeter. Dette er 34 prosent høyere enn gjennomsnittlig pris på Geilo, ifølge EFF-undersøkelsen .

Nå skal det sies at prisene i denne undersøkelsen er 2009-priser, mens vi jo sammenligner med hytter som er til salgs nå. Videre er det slik at undersøkelsen også omfatter leiligheter i fjellet. Disse har hatt en svakere prisutvikling enn tilsvarende store hytter.

Går vi til Blefjell - ikke langt fra Kongsberg - er forskjellen mellom oppgitte gjennomsnittspriser og prisantydning enda høyere enn på Geilo.

To nye hytter er her til salgs for 2.690.000 kroner. Dette tilsvarer hele 30.920 kroner per kvadratmeter, nesten det dobbelte av gjennomsnittsprisen på 16.540 per kvadratmeter i undersøkelsen.

Billighyttene
Mandag denne uken plukket Nettavisen ut 10 billige vinterhytter på populære vintersteder. Er du villig til å gå ned i størrelse og standard, men også nærhet til alpinbakker og butikksentra, slipper du unna til priser som er langt gunstigere enn gjennomsnittsprisene fra undersøkelsen.

Da snakker vi om hytter til mellom 500.000 kroner og 900.000 kroner. Kvadratmeterprisene ligger 25 - 50 prosent under oppgitte snittpriser. Men hyttene er små: Gjerne 40-50 kvadratmeter.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:
Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

Minkreditt:Finn det billigste forbrukslånet.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere