RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette betyr et boligprisfall på 20 prosent for din økonomi

(DNB Eiendom)
Sist oppdatert:
Boligprisfallet skal fortsette i ett til to år mener eksperter. Dette betyr det for din lommebok.

Stadig flere usolgte boliger, boligpriser som faller og nye kapitalkrav til bankene (som kan gi høyere utlånsrente) er tre faktorer som kan virke skrekkinngytende for den vanlige nordmann.

Skulle boligprisene falle med 20 prosent vil det få enda større konsekvenser for mange lånekunders egenkapitalsituasjon. Som tabellen nederst i saken viser vil et prisfall på 20 prosent redusere egenkapitalen med to tredjedeler (67 prosent).

Utforbakke med boligprisene
Tallene fra landets eiendomsmeglere for oktober 2013 viser at boligprisene gikk ned 1,5 prosent. Tallene viser viser både en nedgang i salgsvolum og lengre omsetningstid. Omsetningen er noe lavere enn i fjor med 6507 objekter mot 7340 i oktober i fjor, og omsetningstiden har gått opp til 33 dager fra 30 i september.

Flere eksperter, deriblant sjeføkonom Steinar Juel i Nordea tror boligprisene kan falle opp mot 20 prosent i løpet av de neste to årene.

- Spesielt negativt var det at boligprisene falt med 0,8 prosent sesongkorrigert etter et like stort fall i september. Antallet boliger omsatt var også ned, så det er tydelig at det nå hoper seg noe opp av usolgte boliger. Det ligger an til et betydelig større fall i boligprisene i 2014 enn de 2-3 prosentene vi til nå har anslått, sier Juel.

Nå regner han med et et boligprisfall på mellom fem og ti prosent i 2014 og et fall på opptil 20 prosent to år fra nå.

I motsetning til en del andre tror ikke Juel at bankene kommer til å skru opp renta dersom regjeringen øker kapitalkravene til bankene i desember.

- Jeg tror ikke en beslutning om det vil har stor betydning på bankenes utlånsvillighet eller renter. Bankene har allerede tilpasset seg at dette vil skje., sier Juel.

Når boligprisene faller spises egenkapitalen fort opp - kan lånekunder risikere at banken vil kontakte dem vedrørende spørsmål om sikkerhet (at sikkerheten har falt og dermed høyere rente)?

- Nei, jeg tror ikke bankene går inn og hever renten på eksisterende lån, sier Juel.

Håper regjeringen og Norges Bank tar til fornuft
Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sprebank 1 er mer bekymret og håper kapitalkravet ikke blir innført.

- Boligprisene falt videre i oktober, og vi venter at den negative trenden vil fortsette. Summen av økt krav til banker, mer usikkerhet om den økonomiske fremtiden og utsikter til høyere arbeidsledighet og boliglånsrente, har gjort at mange setter seg på gjerdet og ser an utviklingen i boligmarkedet. Stadig flere ønsker å selge før de kjøper, noe som forsterker nedkjølingen i markedet. I en slik sårbar situasjon tror og håper vi Norges Bank vil komme til fornuft, og anbefale at det ikke pålegges bankene ytterligere kapitalkrav i desember, sier Holvik.

Boligprisfall - positivt for noen
Boligprisfall har imidlertid ikke bare negativ effekter.

Boligprisfall gjør at boliglånstakere (de som allered eier bolig) kan sove godt i vissheten om at rentene i hvert fall ikke vil gå opp - kanskje snarere synke. I tillegg er boligprisfall svært gunstig for dem som skal inn i boligmarkedet for første gang.

- Boligprisfall foranlediget av et stemningsskifte gjør det mer sannsynlig at renten ikke stiger, eventuelt faller. Isolert trekker dette i retning av et lavere rentenivå, sier priavtøkonomiekspert Rune Pedersen.

For de som skal kjøpe dyrere bolig kan dette både være positivt og negativt.

- Forskjellen blir mindre mellom kjøps- og salgsbeløpet. Det betyr mindre gjeld. På den annen side reduseres egenkapitalen noe som kan gjøre det vanskeligere å få det finansiert, eller en noe høyere rente. For dem som har høy nok egenkapital spiller ikke dette noen rolle, sier Pedersen.

I DNB er heller ikke særlig bekymret over en priskorreksjon i boligmarkedet.

- De aller fleste som eier bolig og har boliglån, bor i boligen sin og dersom de skal flytte vil de kjøpe og selge i samme marked. Et eventuelt boligprisfall vil altså ikke få store konsekvenser for folk flest, så lenge arbeidsledigheten er relativt lav, sier informasjonsdirektør Even Westerveld.

Som tabellen under viser vil et boligprisfall på 20 prosent redusere egenkapitalen på et typisk boliglån (70 prosent finansieringsgrad) med to tredjedeler. En lånekunde som tidligere hadde 30 prosent egenkapital (differansen mellom lån og boligverdi) vil etter et prisfall på 20 prosent plutslig sitte med en egenkapital på bare 13 prosent (forutsatt null avdrag over de to årene).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere