RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette blir borte fra mathyllene

(scanpix)
Sist oppdatert:
Melk vil du fortsatt få kjøpe, men over halvparten av utvalget i matbutikkene vil gradvis forsvinne hvis det blir streik fra i morgen. Her ser du hvilke varer som blir borte.

ARBEIDSGIVERNE: Lammer trolig alle matkjedene

Tørrvarer som supper, sauser, boksmat, bleier, deler av meieriproduktene, deler av ølsortimentet, frukt og grøntvarer til enkelte butikker. Store deler av vareutvalget kan skrumpe inn fra onsdag dersom partene ikke blir enige i lønnsoppgjøret for transportarbeiderne.

- Vi har en dekningsgrad på mellom 55 og 60 prosent som går gjennom grossistlager. Utkjøring av disse produktene stanser fra og med onsdag morgen dersom vi ikke kommer til enighet, sier nestleder Lars Johnsen i Transportarbeiderforbundet til TV 2 Nettavisen.

Midnatt tirsdag er siste frist for partene om å bli enige i lønnsoppgjøret for transportarbeiderne. Trolig vil det drøye til morgentimene onsdag før Riksmeklingsmannen kan gi endelig beskjed om utfallet.

700 i streik
Norsk Transportarbeiderforbund (LO) har sammen med YS-forbundene Prifo og Yrkestrafikkforbundet levert plassfratredelse for til sammen 700 medlemmer som blir tatt ut i streik fra og med onsdag morgen.

Det store problemet foran de siste forhandlingene er arbeidstakernes krav om et eget lønnstillegg som kun skal gjelde fagorganiserte. Tillegget utgjør 1,4 prosent, men det er prinsippet som har møtt motstand blant arbeidsgiverorganisasjonene.

SI DIN MENING:
Kjøper du ekstra mat i frykt for streik?
Nei, hamstrer ingenting
Ja, har forberedt meg
Kjøper litt ekstra i dag
Hamstrer bare billig-øl
Bryr meg ikke

Se resultat
- Poenget ved kravet er å holde uorganiserte utenfor, ikke at man skal ha et løft for arbeidstakerne. Det vil være å innføre et helt nytt prinsipp i norsk arbeidsliv, og vi mener det bryter med organisasjonsfriheten, sier informasjonssjef i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon, Jarle Hammerstad, til TV 2 Nettavisen.

Sør-Norge rammes
Partene har stått langt fra hverandre, noe de heller ikke har lagt skjul på. I første fase vil en streik ramme butikker som Rema 1000, Kiwi, Meny, Ultra, Bunnpris, Joker og Spar i store deler av Sør-Norge. I tillegg vil Rimi, ICA og Maxi bli rammet i Agder og Rogaland, samt deler av Telemark.

Det som vil slippe igjennom når grossistlagrene blir stengt er ferskvarer som melk, kjøtt, noe av meieriproduktene, brød, og frukt og grønt til kjeder som ikke er tilknyttet NorgesGruppen.

- Dette er det første stadiet. Vi vil vurdere eventuelle opptrappinger ut fra de signaler vi får fra meklingen og utfallet, kommenterte Johnsen til TV 2 Nettavisen tidligere i uken.

- Flere vil stenge
Han mener det er trolig at flere av butikkene vil se seg nødt til å stenge som følge av at butikkhyllene etter hvert blir stående tomme.

- Vi tror at en del av butikkene vil stenge etter hvert. Varesortimentet blir for lite til å drive videre, men det vil den enkelte innehavers vurdering underveis, sier han.

Kampviljen er det heller ingenting å si på.

- Kommer vi i en konflikt skal vi vinne denne konflikten. Det gjør vi ved å holde ut en dag lengre enn arbeidsgiverne, sier Johnsen.

Butikkene ruster seg
I blant dagligvarekjedene ruster man seg nå i forkant av streiken ved å bestille inn godt med varer som eventuelt kan bli stoppet i frakten fra onsdag. Frykten for tomme butikkhyller er dog overdrevet mener kjedene.

- Det er en overdrivelse å si at det blir tomme butikker onsdag. Det som blir berørt er typiske varer som står midt i butikken, som vi sier. Vi ønsker at butikkene holder seg med disse varene lengst mulig, men hvor lang tid det vil ta før det oppstår manko er vanskelig å si. Vi har noen dagers lager i en butikk, sier innkjøpssjef i Rema 1000, Harald Kalvøy, til TV 2 Nettavisen.

Reitan-kjeden venter nå likevel at de lokale butikksjefene tar høyde for at det kan bli lenge til neste leveranse når de foretar bestillinger av varer denne uken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere