RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette bruker vi på tennene våre

Sist oppdatert:
Vi bruker småpenger på å forebygge hull i tennene, men punger ut skyhøye beløp hos tannlegen. Den norske tannlegeforening er bekymret.

Nordmenns dårlige holdninger til tannhelse gir grunn til bekymring, mener foreningen.

Gjennomsnittlig bruker vi bare 237 kroner på tannbørster, tanntråd, tannstikker og tannpasta til husholdningen i året, mens vi betaler 2297 kroner hos tannlegen, viser tall fra Forbrukerundersøkelsen.

I tillegg bruker vi cirka 0,2 bokser tanntråd, 0,3 bokser tannstikker og 3,6 tuber tannpasta i året. Totalt spanderer hver av oss kun cirka 124 kroner i året på forebyggende tannhelse.

Tannbørsten bytter vi ut kun 1,8 ganger i året, selv om anbefalt byttefrekvans er fire ganger per år. Nordmenn bryr seg tydeligvis ikke om å ha rester fra både sommerkoteletter og svineribbe i samme tannbust.

- Forebygging er viktig
- Den Norske Tannlegeforening støtter alt som har med helsefremmende og forebyggende arbeid å gjøre, forteller informasjonssjef Morten Rolstad i Den norske Tannlegeforening.

De er bekymret over nordmenns slappe holdning til tannhygiene, og mener vi burde begynne med å forebygge tennene våre først og fremst med jevnlig tannpuss og riktig kosthold. Tenner med null hull krever puss med tannpasta to ganger daglig, i tillegg til bruk av fluortabløetter, tanntråd og tannstikker.

Unngå høye regninger
Dessuten bruker vi altfor lite penger på tannprodukter for å skjerpe tannhelsen vår.

- Ola og Kari Nordmann kunne kostet på seg det dobbelte uten at det svir i lommeboken. Tvert imot kunne man kanskje unngått høye tannlegeregninger, sier internasjonal produktsjef Hilde Nedrelo Gundersen i Jordan.

For eksempel bruker bare 10 prosent av oss tanntråd daglig. Ved bruk av tanntråd rengjør man også mellom tennene og reduserer således sannsynligheten for blant annet tannkjøttsykdommer, forteller Nedrelo Gundersen.

Gerd Marit Brandt i Norsk Tannvern påpeker at egenomsorg a tennene gir en helsegevinst. Organisasjonen som jobber for bedre tannhelse blant folket ble etablert i 1911.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere