RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette er WTO-forhandlingene

Sist oppdatert:
Dette er hovedtemaene på møtet i Verdens handelsorganisasjon i Cancun i Mexico denne uken:

* Ministere fra de 146 medlemslandene i WTO møtes i den mexicanske badebyen Cancun 10.-14. september for å diskutere videre skritt i liberaliseringen av verdenshandelen.

* Cancun-møtet er det femte ministermøtet i WTO og et mellommøte på veien i den såkalte Doha-runden, som ble innledet i Doha i Quatar for to år siden. Målet er å ha nye handelsregler på plass fra 1. januar 2005.

* WTOs mål med Cancun-møtet er at medlemslandene blir enige om et rammeverk, foreløpig uten tall, på de forskjellige forhandlingsområdene. Forhandlingene er ment spesielt å tilgodese u-landenes situasjon i verdenshandelen.

* Samtidig skal man bestemme seg om man vil utvide forhandlingene med de såkalte Singapore-temaene - handel og konkurransepolitikk, handel og investeringer, åpenhet om offentlige innkjøp samt forenkling av handelsprosedyrer.

* Grunnlaget for møtet er et forslag til en ministererklæring lagt fram i WTO-hovedkvarteret i Geneve for kort tid siden. Forlaget har skapt sterk splid, spesielt forslagene om kutt i jordbrukssubsidier, som er basert på et overraskende kompromiss mellom "motstanderne" EU og USA.

* Norske bønder frykter landbruket i Norge vil forsvinne hvis forslagene som er lagt fram blir gjeldende. Spesielt frykter Norge et generelt tak på landbrukstoll.

* Hvis WTO-medlemmene ikke blir enig i et rammeverk i Cancun, står hele Doha-runden i fare for å bryte sammen. USA er blant landene som har varslet at de vil bryte ut av WTO hvis ikke man har en avtale på plass innen utgangen av neste år.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere