RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette kan utsette rentehoppet

(Nancy Bundt)
Sist oppdatert:
Undersøkselse viser at det er noe mørkere skyer på himmelen til norsk økonomi.

Norges Banks ferske undersøkelse viser at de forespurte bedriftene ser litt mørkere på fremtiden.

I januar ventet bedriftene i Regionalt nettverk en betydelig vekst i produksjonen det neste halve året.

I den siste undersøkelsen i slutten av april har derimot stemningen snudd til relativ sterk vekst i produksjonen, men noe svakere enn bedriftene ventet i januar.

Norges Bank skriver at noen av kontaktene antydet at etterspørselen fra husholdningene har vært svakere enn ventet. Den kalde vinteren har begrenset produksjonsveksten i deler av industrien og bygg og anlegg. De samlede markedsutsiktene ser ut til å være bedret noe siden januar.

Når det gjelder sysselsettingen planla bedriftene i januar å øke den de neste 3 månedene. De rapporterer i april at utviklingen i sysselsettingen har vært om lag som ventet. Heller ikke kapasitetsutnyttingen ser ikke ut til å være vesentlig endret.

Dette får imidlertid Handelsbanken Capital Markets til å tro at rentehoppet nå blir utsatt fra mai til juni.

- Sett under ett tror vi ikke at vi får noen ny informasjon fra denne undersøkelsen. Det er sant at lavere husholdningsetterspørsel er viktig informasjon, men dette visste vi allerede fra gårsdagens svake tall om detaljsalget. Dette telefonintervjuet bare styrker vårt syn, som vi fikk etter gårsdagens detaljsalgstall; nemlig at vi ser sannsynligheten for et rentehopp i juni som mer sannsynlig enn et rentehopp i mai, skriver de i en oppdatering.

Handelsbanken Capital Markets vil imidlertid avvente renteavgjørelsen til den europeiske sentralbanken torsdag, før de setter en konklusjon.

Norges Banks Regionalt nettverk foretas gjennom telefonsamtaler med et begrenset utvalg kontakter. Samtlige regioner deltok, og 75 bedrifter fra privat sektor ble intervjuet. Samtalene fokuserte på utviklingen i produksjon og sysselsetting siden januar.

Styringsrenten er nå på 2,0 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere