RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette visste DnB NOR

Sist oppdatert:
Les SMSene og all annen informasjon som DnB NOR skal ha fått før de tjente fett på regjeringens krisepakke.

Kredittilsynet gransker nå hvilken informasjon DnB NOR hadde da banken solgte statsobligasjoner få dager før regjeringens krisepakke, og unngikk kurstap på mellom 20 og 40 millioner kroner.

Allerede i morgen kan det bli en åpen høring i Stortinget om regjeringens krisepakke.

- Det blir trolig en høring i morgen, men tidspunktet er ennå ikke bestemt. Det blir avklart i løpet av dagen, sier nestleder i Stortingets finanskomité Ulf Leirstein(Frp) til Nettavisen.

Muligheten vil politikere bruke til også å få mer innsyn i hvilken rolle DnB NOR har hatt i saken.

- Høringen vil gi oss en mulighet til å snakke med de forskjellige aktørene, og høre om næringen oppfatter dette som gode virkemidler, og om det fremstår tvil om at pakken har blitt tilpasset én aktør, sier Frp-formann Siv Jensen til Nettavisen.

- Selve granskningen vil ikke bli et tema så lenge ikke Kredittilsynet har konkludert, sier hun videre.

- Økokrim avventer

Nettavisens redaktør Gunna Stavrum mener på lederplass at Økokrim må inn i saken.

Informasjonssjef Mie Skarpaas i Økokrim sier til Nettavisen at de avventer Kredittilsynets granskning av saken før man eventuelt går inn og etterforsker om det har skjedd noe kriminelt.

Tidlige infomøter

Da regjeringen la fram krisepakken søndag 12. oktober, inneholdt den 350 milliarder i statsobligasjoner. Dette gjorde at kursen på gamle statsobligasjoner falt betraktelig. 9. og 10. oktober hadde DnB NOR solgt unna statsobligasjoner for 2,3 milliarder kroner.

Spørsmålet er: Hva visste DnB NOR om innholdet i regjeringens krisepakke?


Under en rekke møter ga Norges Bank flere finansinstitusjoner konfidensiell informasjon om at bytteordning for statsobligasjoner var blant virkemidlene som ble vurdert. Dette skrev Norges Bank i en pressemelding søndag 20. oktober. Banken hadde hatt tre møter med DnB NOR.

Norges Banks møter før krisepakken

30.9: DnB NOR
30.9: Nordea
2.10: Vital
3.10: Storebrand
3.10: KLP
9.10: DnB NOR
10.10: Swedbank
10.10: Fokus Bank / Danske Bank (telefonmøte)

30. september og 9. oktober møttes representanter for DnB NOR og Norges Bank. Her ble det gitt konfidensiell informasjon, ifølge informasjonsdirektør Siv Meisingset i Norges Bank.

- I en slik sonderingsprosess vil man høre med næringen om hvilke tiltak som treffer i en pakke. Det er fortrolig informasjon som må behandles deretter. Dette vil bankene skjønne selv at de ikke skal benytte seg av, sier Meisingseth.

Les: DnB NOR satt på informasjon

Toppmøte
3. oktober Deltok Rune Bjerke i et møte med sentralbanksjef Svein Gjedrem i Norges Bank.

- Saken ble ikke diskutert i møtet mellom Rune Bjerke og Svein Gjedrem 3. oktober, sier informasjonsdirektør Siv Meisingset i Norges Bank.

Denne dagen hadde også Norges Bank møte med Finansdepartementet, og Rune Bjerke var i et annet møte med Finansdepartementet.

Direktekontakten
7. oktober om kvelden starter kontakten mellom Rune Bjerke og statsministerens nærmeste medarbeidere, primært stabssjef Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

Tidligere på dagen hadde Kristin Halvorsen lagt fram et statsbudsjett uten konkrete løsninger på finanskrisen.

- Om kvelden tirsdag 7. oktober ringte Rune Bjerke til meg og uttrykte bekymring for om man var oppmerksom på bankenes langsiktige finansieringsbehov. Han viste til at han hadde tatt dette opp med Kredittilsynet, Norges Bank og Finansdepartementet, men han var urolig for om man var tilstrekkelig oppmerksom på dette, sier Schjøtt-Pedersen til VG.

Torsdag 9. oktober klokken 09.30 ringer Schjøtt-Pedersen tilbake til Bjerke.

-Jeg kunne forsikre om at signalene fra næringen hadde nådd fram. Jeg stilte også åpne spørsmål om hvilke tiltak han så behov for, sier Schjøtt-Pedersen. Han avviser at han ga fortrolig informasjon under samtalen. Konserndirektør Trond Bentestuen i DnB NOR sier at det ikke ble brukt ordet statsobligasjoner under samtalen.

Torsdag starter DnB NOR salg av sine statsobligasjoner til primært svenske banker.

Torsdag kveld hadde Norges Bank igjen møte med DnB NOR. Også her ble det gitt konfidensiell informasjon, ifølge informasjonsdirektør Siv Meisingset i Norges Bank.

Hold deg oppdatert på mobilen: Gå inn på mobil.nettavisen.no

Fredag 10. oktober fortsatte DnB NOR å selge obligasjoner. Kjøperne er blant andre bankene SEB, Handelsbanken og Swedbank, Fokus Bank og Nordea. Til sammen solgte banken statsobligasjoner for 2,3 milliarder disse to dagene. Etter at krisepakken ble lagt fram 12. oktober, har verdien på obligasjoner fralt. DnB NOR har unngått tap på 40 millioner kroner.

Les: DnB NOR tjente 40 mill

SMS-kontakten
Lørdag 11. oktober: SMS fra statsministeren til Rune Bjerke: «Hei Rune. Det er veldig bra at du har kontakt med karl eirik (Schjøtt-Pedersen, stabssjef ved SMK red.anm.). Fortsett med det. Hvis du vil er jeg klar for å snakke med deg direkte. Ring i så fall på dette tlf. nummeret. Ring gjerne før kl. 17.30. Går i møte da. Ha en god helg»

Bjerke svarer: «Takker for det. Foreløpig er kom god. Tar kontakt hvis nødvendig. Volum, 3 år og en stø og beroligende statement er det som er viktigst nå! Lykke til, Rune»

Stoltenberg svarer: «Takk. Snakker med karl eirik nå. Lykke til deg»

Les: Her er SMS-kontaktene

Søndag 12. oktober: Regjeringen legger fram sin redningspakke på 350 milliarder. Resultatet er at kursen på statsobligasjoner går ned. DnB NORs salg av statsobligasjoner viser seg å ha vært en gullkantet affære.

- Det opplever jeg dypt urettferdig, fordi jeg har utelukkende gjort jobben min, og min jobb er sammen med næringen å få fram det som er virkelighetsbeskrivelsen for norske banker så tydelig som mulig for alle myndighetsorganer, og her har det vært ryddighet hele veien, sier konsernsjef i DnB NOR, Rune Bjerke, til TV 2 Nyhetene.

Se intervju med Bjerke her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere