RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Diesen-konsulent fikk 1,3 mill.

Sist oppdatert:
En nær medarbeider av forsvarssjef Sverre Diesen mistet jobben i Forsvaret, men ble hyret inn i samme jobb med millionlønn som ekstern konsulent – dagen etter.

Med seg inn i den nye, gamle jobben fikk Christian Bugge Hjorth en lukrativ konsulentavtale på 1,3 millioner kroner for et halvt års arbeid.

Bugge Hjorth jobbet på denne tiden tett sammen med nåværende forsvarssjef Sverre Diesen om den militære langtidsplanleggingen.

PR-rådgiveren Christian Bugge Hjorth ble overtallig i Forsvarsstaben som en følge av nedskjæringer høsten 2003.

Forsvarssjef Sverre Diesen sa tidligere denne uken fra seg ansvaret for granskingen av konsulentbruken i Forsvaret etter at TV 2 Nettavisen skrev om samboeren Elisabeth Natvigs rolle i anskaffelsen av datasystemer i Forsvaret. Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har nå overtatt granskingen.
Forsvarssjef Sverre Diesen sa tidligere denne uken fra seg ansvaret for granskingen av konsulentbruken i Forsvaret etter at TV 2 Nettavisen skrev om samboeren Elisabeth Natvigs rolle i anskaffelsen av datasystemer i Forsvaret. Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har nå overtatt granskingen.

Vil til bunns
Den nye forsvarsministeren Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) varslet nylig at det skal nedsettes en uavhengig granskingskommisjon som skal se på konsulentbruken i Forsvaret. Dersom Bugge Hjorths kontrakt skulle bli omfattet av denne, ville det innebære at Diesens og flere andre forsvarstoppers befatning med Bugge Hjorth kommer under lupen.

- Jeg vet ikke svaret på det. Det endelige mandatet er ikke klart, sier sorenskriver Nils Dalseide, som skal lede granskingsutvalget.

I utgangspunktet er sju firmaer innenfor IKT utpekt som granskingsobjekt, men også konsulentkontrakter utenfor IKT kan bli gransket, enten av Dalseide-utvalget eller på annen måte.

- Vi har i Soria Moria-erklæringen sagt at vi vil se på Forsvarets konsulentbruk. Det stopper ikke ved IKT. Vi vil til bunns i alle saker, sier statssekretær Espen Barth-Eide (Ap) i Forsvarsdepartementet til TV 2 Nettavisen.

Har du opplysninger eller tips om konsulentbruk, smøreturer eller andre kritikkverdige forhold i Forsvaret ta kontakt med TV 2 Nettavisen. Enten på e-post eller send en SMS med kodeord NATIPS til 1984. Du kan også ringe på 21006010.

Jobbet for Devold
Diesens nåværende spesialrådgiver Christian Bugge Hjorth hadde informasjonsansvaret for Militærfaglig Utredning (MFU) høsten 2003. Diesen var sentral i arbeidet med MFU. Som assisterende militær departementsråd for Kristin Krohn Devold jobbet Diesen med å kvalitetssikre utredningen før Devold presenterte den som et stortingsdokument.

Samtidig som Diesen startet dette arbeidet i desember 2003, gikk Bugge Hjorth over fra å være ansatt som seniorrådgiver i Forsvarsstaben til å bli lønnet som konsulent.

Bugge Hjorths oppdrag som konsulent var å bistå blant andre Sverre Diesen i arbeidet med MFU.

Statssekretær Espen Barth Eide i forsvarsdepartementet.
Statssekretær Espen Barth Eide i forsvarsdepartementet.

Da kontrakten til Bugge Hjorth gikk ut, tilbød Diesen ham en ny jobb som spesialrådgiver for Forsvarsstudie 07, som er retningsgivende for Forsvarets virksomhet framover.

Bugge Hjorth bekrefter at det var Diesen som ønsket ham til denne jobben. Forsvarssjefen vil ikke kommentere saken overfor TV2 Nettavisen.

Sent fredag ettermiddag har Forsvaret valgt å gi sitt tilsvar ved å legge ut artikkelen «- Uetterrettelig av Tv 2 Nettavisen» på sine hjemmesider.Artikkelen finner du her.

TV 2 Nettavisen kan dokumentere det som er skrevet om Forsvarets konsulentbruk, og har ikke funnet det nødvendig å gjøre endringer på bakgrunn av Forsvarets tilsvar (red. anm.).

En av de viktigste oppgavene den nye forsvarsministeren har gitt forsvarssjef Sverre Diesen, er å rydde opp i det økonomiske rotet i Forsvaret - ikke minst å få konsulentbruken under kontroll etter at den løp fullstendig løpsk under den forrige regjeringen.

Nå viser det seg altså at en av Diesens viktigste medarbeider selv har sittet på en lukrativ konsulentavtale.

Knallhard kritikk
Avtalen er undertegnet av daværende prosjektleder for MFU, Barthold Hals, som er en av seks toppoffiserer som i 2004 lot seg smøre av forsvarsleverandøren Thales, slik TV 2 Nettavisen tidligere har avslørt.

Formelt er daværende stabssjef Svein Ivar Hansen ansvarlig for konsulentavtalen med Bugge Hjorth. Han har ikke svart på noen av TV 2 Nettavisens mange henvendelser..

Hansen har selv tatt sterk avstand fra andres konsulentbruk. I vår gikk han knallhardt ut mot generalinspektør i Hæren, Lars J. Sølvberg, fordi han leide inn eksterne PR-konsulenter da det stormet som verst rundt Hærens kostnadssprekk. Konsulentbruken medvirket til at Sølvberg fikk sparken som generalinspektør, og heller ikke fikk stillingen som militærattache i Washington. Sølvberg forlot senere Forsvaret.

Fakturerte i høyt tempo
Bugge Hjorth inngikk sin konsulentkontrakt med Forsvaret gjennom firmaet Bugge Hjorth & Partners.

Tidligere generalinspektør i Hæren, Lars J. Sølvberg, fikk kraftig kritikk for sin konsulentbruk.
Tidligere generalinspektør i Hæren, Lars J. Sølvberg, fikk kraftig kritikk for sin konsulentbruk.

TV 2 Nettavisen sitter på alle fakturaene som Bugge Hjorth & Partners sendte Forsvaret. Faktureringen skjedde i et høyt tempo, og allerede i juni - etter seks måneder - hadde Bugge Hjorth brukt opp hele rammeavtalen på 1,3 millioner kroner.

I kontrakten går det fram at Forsvaret var interessert i å gi Bugge Hjorth flere konsulentoppdrag. Men etter stadig sterkere kritikk mot rådyr konsulentbruk i Forsvaret valgte Diesen å ta in Bugge Hjorth igjen som midlertidig ansatt.

Etter en måneds sommerferie gikk Bugge Hjorth inn som spesialrådgiver for Diesen.

Dyr sparing
Da Kristin Krohn Devold overtok som forsvarsminister i 2001, ble det besluttet å gå drastisk til verks for å nå målet om å kutte 5.000 stillinger.

Men samtidig som stillingene forsvant, poppet det opp konsulenter som gjorde de samme jobbene til en langt høyere pris.

- Grunnen til at jeg ble konsulent var at jeg skulle slutte. Jeg var i en forhandlingssituasjon, og framla dette som et forslag, sier Bugge Hjorth.

Forsvaret slo til og skrudde opp lønnen til Bugge Hjorth til 1.300 kroner timen fra den ene dagen til den andre, mens han fortsatte med det samme arbeidet.

- Det var all right at jeg tjente bedre, fastslår Bugge Hjorth, men han understreker at dette ikke var noen ønskesituasjon for ham, men en følge av nedskjæringene.

Etiske regler
TV 2 Nettavisen har sendt en rekke spørsmål til informasjonsavdelingen ved Forsvarsstaben, blant annet om forsvarsledelsen anser at kontrakten med Bugge Hjorth er kritikkverdig.

Men det vil verken Diesen eller andre kommentere.

- Andre får vurdere dette, heter det i svaret som er utformet av pressetalsmann Dag R. Aamoth i Forsvarsstaben.

Statssekretær Espen Barth-Eide vil heller ikke kommentere den konkrete saken, men sier på generelt grunnlag at det skal utvises stor varsomhet med å gi kontrakter til firmaer med ansatte som tidligere har jobbet i Forsvaret.

- Vi ønsker å trenge til bunns i konsulentbruken, og lufte ut, både av hensyn til tilliten til Forsvaret og av hensyn til de ansatte, sier Barth-Eide.

Diesen trakk seg
I pressemeldingen til forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) om den eksterne konsulentgranskingen blir det som eksempel på kritikkverdige forhold vist til at departementets controllenhet avdekket at ”forsvarsansatte hadde gått direkte fra stilling i Forsvaret til konsultenfirmaer, for så å bli leid tilbake til Forsvaret innefor samme saksområde”.

Om granskingen skal omfatte konsulentbruk også utenfor IKT, og dermed Bugge Hjorths kontrakt, blir trolig bestemt rett over nyttår.

Det var Diesen som ga Dalseide oppdraget med å granske konsulentbruken, men etter at TV 2 Nettavisen avdekket at Diesens samboer Elisabeth Natvig trolig blir omfattet av granskingen, har Diesen ikke lenger ansvar for granskingen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere