RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Disse kan velte Ringnes-salget

(NTB-arkivfoto)
Sist oppdatert:
En forsamling bestående av landets fremste næringslivskakser kan velte hele bryggeri-avtalen med Carlsberg. Konserntillitsvalgt Stein Stugu (bildet) sier han vil gjøre hva han kan for å stoppe salget.

Flere av landets absolutte næringslivstopper sitter i Orklas bedriftsforsamling. På lista over aksjonærvalgte representanter finnes blant annet tobakksarvingen Johan H. Andresen, DnB NOR-sjef Svein Aaser, Storebrand-sjef Idar Kreutzer og Folketrygdfond-sjef Tore Lindholt.

Kan stoppe hele avtalen

3. mars skal bedriftsforsamlingen vurdere salget av hele bryggerivirksomheten til Carlsberg Breweries for 17,5 milliarder kroner. Sier bedriftsforsamlingen nei, går hele avtalen i vasken.

Bedriftsforsamlingens ordfører, styregrossisten Harald Arnkværn, sier til TV 2 Nettavisen at han ble informert om forhandlingene med Carlsberg. Foreløpig vil han ikke røpe hva han selv mener om det omstridte bryggerisalget.

- Nå skal både selskapet og styre uttale seg om avtalen, så jeg finner det ikke riktig av med å kommentere den nå, sier han.

Orklas konsernsjef Finn Jebsen opplyste på torsdagens pressekonferanse at Arnkværn er den eneste i bedriftsforsamlingen som ble informert før avtalen ble offentlig kjent.

- Bedriftsforsamlingen vil få et bredt grunnlag for å kunne fatte en beslutning 3. mars, forsikret han.

Vil jobbe for et nei

14 av representantene i bedriftsforsamlingen er valgt av aksjonærene, mens sju er valgt av de ansatte. Konserntillitsvalgt Stein Stugu i Orkla vil gjøre hva han kan for å overbevise de aksjonærvalgte representantene om at salget er uheldig.

- Vi kommer til å jobbe for å få bedriftsforsamlingen til å si nei til å selge, sier han til TV 2 Nettavisen.

- Bedriftsforsamlingens medlemmer er ikke involvert i det taktiske spillet rundt denne avtalen, og vil stå fritt til å vurdere den på et helhetlig grunnlag, tilføyer han.

Tillitsvalgte i Orkla fordømmer hele avtalen, og mener Orkla-ledelsen tenker kortsiktig når de velger penger i stedet for øl. Samtlige aksjonærvalgte representanter i Orkla-styret stemte for avtalen, mens de ansatte stemte imot, ifølge Stein Stugu.

- Orkla kunne kjøpt seg opp

Orkla-ledelsen ønsket opprinnelig å kjøpe ut danskene, men forsøket strandet. Orklas informasjonsdirektør Ole Kristian Lunde sa til TV 2 Nettavisen torsdag morgen at Carsbergfondets statutter var med på å hindre en norsk overtakelse. Carlsbergfondet er den dominerende eieren i Carlsberg AS.

Den tolkningen er ikke Stein Stugu enig i. Han mener Orkla godt kunne økt eierandelen fra dagens 40 prosent.

- De har statutter som sier de skal ha vesentlig innflytelse i Carslberg, men de sier ikke noe om Carlsberg må eie 40 eller 50 eller 60 prosent, sier han.

Også en videreføring av dagens eierfordeling ville ha vært et langt bedre alternativ enn salg, mener Stugu.

- I våre øyne er samarbeidet med Carlsberg så verdifullt for Orkla at det også med dagens eierfordeling er feil å selge, fortsetter han.

Stugu mener Orkla-ledelsen lot seg presse av danskene til å selge.

- Det er ikke noe strategisk uenighet, det handler mer om symboler enn realiteter, framholder han.

Medlemmene i bedriftsforsamlingen

Her er medlemmene i Orklas bedriftsforsamling:

Aksjonærvalgte medlemmer:

Harald Arnkværn (ordfører)

Elisabeth Grieg

Marianne Lie

Johan H. Andresen jr.

Svein Aaser

Idar Kreutzer

Astrid E. Sørgaard

Nils-Henrik Pettersson

Anniken Thue

Kurth A. Augustson

Jan Kildal

Tore Lindholt

Svein Rennemo

Gunn Wærsted

Medlemmer valgt av ansatte:

Sverre Olsen

Jon-Ivar Fjeld

Gunn Liabø

Robert Johansson

Esa Mäntylä

Gustav Frederiksen

Gitte Møller Hansen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere