RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(www.scandinavian.net)

Dømt til å tape priskrigen

Sist oppdatert:
Ledelsen i SAS Braathens hevder de ikke har nubbesjanse til å tilby like lave priser som Norwegian på norske innenriksreiser.

Norwegian har de laveste flyprisene i Norge, både på papiret og i TV 2 Nettavisens pristest, som ble publisert onsdag.

Pristesten kan du lese ved å klikke her

Mens SAS Braathens tar 323 kroner for den billigste billetten i Sør-Norge, forlanger Norwegian bare 198 kroner. Laveste pris mellom Sør- og Nord-Norge er henholdsvis 498 og 399 kroner.

Lavpristilbudet fra SAS Braathens trer i kraft 12. mai, mens Norwegians kunder må vente til 18. mai før prisene kuttes.

- Kan ikke matche Norwegian

Nå hevder SAS Braathens-ledelsen at de er dømt til å tape priskrigen mot Norwegian. Grunnen er at selskapet frykter represalier fra Konkurransetilsynet dersom de selger flybilletter med tap.

- Vi må leve med at vi er noe dyrere på enkeltbilletter. Hadde vi gått ut med at vi skulle ned på for eksempel 198 kroner for en reise i Sør-Norge, hadde Konkurransetilsynet reagert, sier pressetalskvinne Siv Meisingseth i SAS til TV 2 Nettavisen.

SAS Braathens annonserte sitt lavpristilbud 21. april i år. Allerede dagen etter reduserte Norwegian prisen på de billigste billettene til 198 kroner.

-For oss er det nesten en umulig oppgave å matche den prisen, og det har vi heller ikke noen intensjon om å gjøre. Vi må også ha en viss lønnsomhet for å kunne drive. Med en billettpris på 323 kroner tjener vi penger, framholder Meisingseth.

Konkurransetilsynet har aldri lagt skjul på at de følger nøye med på SAS Braathens’ bevegelser i det norske innenriksmarkedet. Konkurranselovgivningen i både Norge og EU forbyr den dominerende aktøren å prise sine produkter så lavt at mindre konkurrenter presses ut av markedet.

- Tjener penger på lavprisbillettene

Ledelsen i Norwegian vil ikke være med på at de taper penger på billettene til 198 kroner.

- Vi har et kostnadsnivå som er mye lavere enn det SAS Braathens har. Det er det som gjør at vi kan senke prisene, sier informasjonsdirektør Anne Grethe Ellingsen i Norwegian til TV 2 Nettavisen.

- Men tjener dere penger på det?

- Vi tror vi gjør det, fordi vi ved å tilby lave priser skaper mer reiselyst slik at vi greier å fylle opp flyene våre, fortsetter Ellingsen.

Ifølge informasjonsdirektøren tilbyr Norwegian mellom ti og 20 seter per avgang til laveste pris, avhengig av tidspunkt og destinasjon.

Håper på overskudd

Ved Oslo Børs har aksjekursen i Norwegian falt 20 prosent etter at både SAS Braathens og Norwegian annonserte priskutt i slutten av april. Pengefolket frykter at priskrigen i lufta skal ta knekken på det norske selskapet.

Norwegian-ledelsen har hele tida fastholdt at de forventer å gå med overskudd i år, og det målet er ikke endret til tross for at priskrigen er trappet opp. For årets første kvartal tror analytikerne Norwegian vil presentere et saftig underskudd.

- Vi har som mål å tjene penger i år, men første kvartal er alltid tøft, sier Anne Grethe Ellingsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere