RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jan Christian Grandre (TV 2 Nettavisen)

DnB NOR-fusjonen kunne blitt stoppet

Sist oppdatert:
Norgeshistoriens største bankfusjon kunne blitt stoppet dersom den hadde blitt foreslått i dag, ifølge konkurransedirektør Knut Eggum Johansen (bildet).

DnB NOR ble Norges suverent største bank da fusjonen var et faktum før jul i fjor. Konkurransetilsynet var allerede da bekymret over at DnB NOR ville få en for sterk stilling i markedet for privatkunder og småbredrifter, men hadde ikke anledning til å stoppe fusjonen med den konkurranseloven som gjaldt på det tidspunktet.

Kunne blitt stoppet

1. mai i år fikk Norge en ny og forbedret konkurranselov som tar bedre vare på forbrukernes interesser. Med den nye loven er det slett ikke sikkert at DnB og Gjensidige NOR hadde fått lov til å fusjonere.

- Det er godt mulig at vi ville havnet på et annet resultat hvis vi hadde hatt den nye loven, men det har vi ikke vurdert i detalj, sier konkurransedirektør Knut Eggum Johansen til TV 2 Nettavisen.

Nær 40 prosent markedsandel

DnB NOR har nå en markedsandel på tett oppunder 40 prosent i markedet for både privatkunder og småbedrifter, ifølge bankens hjemmesider. Det bekymrer Konkurransetilsynet: Blir konkurransen om de norske lånekundene for liten, betyr det at banktjenester blir dyrere enn de ellers ville vært.

- I formålsparagrafen i den nye loven heter det at forbrukernes interesser skal ivaretas. Det vil bety at vi i fusjonssaker må legge noe større vekt på forbrukerinteressene enn på produsentinteressene på kort sikt, påpeker Eggum Johansen.

Går så det griner

Sist uke la DnB NOR fram knallsterke resultater for første halvår 2004. Det har konkurransedirektøren bitt seg merke i.

- Det faktum at DnB NOR nå leverer så gode resultater kan delvis tolkes som et resultat av svekket konkurranse, sier han.

- Fiskal avgift

Tirsdag ble det kjent at Konkurransetilsynet i et brev til Justis- og politidepartementet ber om at det forhatte tinglysningsgebyret ved pantsettelse av fast eiendom kuttes fra 2112 til 3-400 kroner. Politikerne vedtok nylig å øke gebyret, bare måneder etter at DnB NOR-fusjonen var i havn.

- I den situasjonen man er i nå, er ethvert tiltak fra myndighetenes side som reduserer konkurransen uheldig, blant annet sett i lys av DnB NOR-fusjonen, fortsetter Eggum Johansen, som mener at hovedformålet med tinglysningsgebyret er å skaffe staten inntekter.

- Det er grunn til å tro at myndighetene også ser på det slik, i og med at selve den forretningen som består i å foreta tinglysningen mener vi neppe burde kostet mer enn 3-400 kroner. Det nøyaktige tallet kan selvsagt diskuteres, men over 2000 kroner for dette er langt over det det i realiteten koster, sier konkurransedirektøren.

I Sverige er det som oftest gratis å flytte boliglånet fra en bank til en annen. Les hele saken ved å klikke her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere