RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DnB NOR satt på informasjon

Sist oppdatert:
Norges Bank bekrefter at det ble delt konfidensiell informasjon mellom DnB NOR og Norges Bank.

Det ble delt konfidensiell informasjon i møtene mellom Norges Bank og de ulike aktørene i finansnæringen i forkant av den såkalte redningspakken.

Det blir bekreftet overfor Dagbladet av kommunikasjonsdirektør i Norges Bank, Siv Meisingseth.

Les også: DnB Nor starter egen granskning

Solgte statsobligasjoner
Møtene i forkant av redningspakken skal ha vært på mange nivåer. Et av disse var mellom direktør i DnB NOR, Rune Bjerke, og sentralbanksjef Svein Gjedrem. Bjerke skal ha tatt initiativ til møtet som fant sted 3. oktober.

En uke etter møtet solgte DnB NOR unna statsobligasjoner for 2,3 milliarder kroner, bare dager før regjeringens redningspakke på 350 milliarder kroner ble lagt frem sist søndag, en pakke som førte til kraftig verdifall for statsobligasjoner.

Det har i ettertid blitt spekulert i om DnB NOR har mottatt informasjon som har blitt brukt i vurderingen om å selge statsobligasjonene. Kredittilsynet gransker nå saken.

Les mer: Gransker mulig innsideinformasjon fra regjeringen

Fortrolig informasjon
Siv Meisingseth mener bankene selv vil skjønne at de ikke skal benytte seg av fortrolig informasjon.

- I en slik sonderingsprosess vil man høre med næringen om hvilke tiltak som treffer i en pakke. Det er fortrolig informasjon som må behandles deretter. Dette vil bankene skjønne selv at de ikke skal benytte seg av, sier Meisingseth.

DnB NOR vil ikke si noe om hvilken informasjon de har mottatt før de har vært i kontakt med Kredittilsynet i begynnelsen av neste uke.

Kun Bjerke
Det skal heller ikke ha vært andre banksjefer enn DnB NOR-sjef Rune Bjerke som tok kontakt med Statsministerens kontor forut for at regjeringens la frem krisepakke, skriver VG.

Bjerke blilr indirekte kritisert av direktør i Finansnæringens Hovedorganisasjon, Arne Skauge.

- Det er klart det hadde vært fristende å snakke med Schjøtt-Pedersen. Men det var ryddigere for meg å holde kontakt med Finansdepartementet. Folk i Norge kjenner hverandre. Det viktigste en kan gjøre er å lære spillereglene, sier Skauge.

Gode venner
Statsminister Jens Stoltenberg og Bjerke er gode venner langt tilbake i tid. Gjennom kommunikasjonssjef Trude Måseide sa statsminister Jens Stoltenberg torsdag til Nettavisen at det var tett kontakt mellom norske myndigheter og blant annet DnB NOR før pakken.

Les også: Tett kontakt før krisepakken

- Det har vært bred kontakt mellom myndighetene, inklusive finansdepartementet, næringsdepartementet, SMK, og Norges Bank på den ene siden og finanssektoren på den andre siden. DNB NOR har vært blant flere sentrale aktører det har vært kontakt med, sa Måseide.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere