RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DnB NOR selger Elcon Finans

(Foto. DnB Nor)
Sist oppdatert:
Størsteparten av virksomheten i Elcon Finans blir spansk etter at storbanken DnB NOR har kvittet seg med datterselskapet.

Konkurransetilsynet påla DnB NOR å kvitte seg med Elcon Finans, og nå er salget gjennomført. Ifølge en pressemelding fra DnB NOR er Elcon Finans AS solgt til Santander Consumer Finance for 3,6 milliarder kroner. Salget gir den norske storbanken en regnskapsmessig gevinst på 1 milliard.

Blir spansk

Santander er et spansk selskap med hovedkontor i Madrid. Kjøpet av Elcon representerer spanjolenes inntreden i Skandinavia, og Santander blir markedsleder innen bilfinansiering i Norge.

Elcon-divisjonen leasing og factoring skal selges på et seinere tidspunkt. Alfred Berg regner med at salget av denne biten vil skje til en pris rundt 1,38 milliarder kroner, og franske Societe Generale er den mest aktuelle kjøperen.

DnB NOR kan med andre ord vente seg et påfyll på 4,75 milliarder kroner etter at hele Elcon er solgt.

Fornøyde ansatte

De ansatte i Elcon Finans er tilfreds med at de får spanske og franske eiere.

- Alternativet til en spansk/fransk eier kunne ha blitt en nordisk finansinstitusjon med strukturell rasjonalisering og nedbemanninger som konsekvens. Banco Santander kjøper Elcon fordi de vil satse i Norden. Det betyr at de ønsker å utvikle Elcon videre, noe som er et viktig bidrag til å sikre arbeidsplassene, sier Jorunn Berland, som er leder i Finansforbundet.

Størst i Norge

Elcon har en samlet forvaltningskapital på 28,4 milliarder kroner. Drøyt halvparten av dette er bundet opp i bilfinansiering. Markedsandelen i Norge ligger tett oppunder 30 prosent. Elcon har også en betydelig virksomhet i Sverige og Danmark. Selskapet leverte et overskudd på nesten 260 millioner kroner i 2003.

Santander er fra før til stede i ti europeiske land. Forvaltningskapitalen er på cirka 190 milliarder kroner. Morselskapet i Santander-gruppen heter El Banco Santander Central Hispano, og er et resultat av fusjonen mellom storbankene Banco Santander og Banco Central Hispano i 1999.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere