RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DnB Nor vil ikke selge

Sist oppdatert:
Banksjefene Svein Aaser og Olav Hytta svarer tvert nei på Konkurransetilsynets oppfordring om å kvitte seg med deler av bankimperiet. - Foreløpig, tilføyer Hytta.

Konkurransedirektør Knut Eggum Johansen oppfordret tirsdag morgen fusjonskamperatene i DnB og Gjensidige Nor til å foreslå " avbøtende tiltak" før fusjonen gjennomføres. Tilsynet er bekymret over bankenes markedsmakt i Norge, og vil trolig forlange at bankene kvitter seg med deler av virksomheten.

Tvert nei

Den oppfordningen har verken DnB-sjef Svein Aaser eller Olav Hytta noen ønsker om å følge.

- Vi har ingen konkrete planer om å komme med avbøtende tiltak, svarte Gjensidige-sjef Olav Hytta på TV 2 Nettavisens spørsmål under en pressekonferanse tirsdag.

- Foreløpig, tilføyde han da spørsmålet kom opp på nytt seinere i pressekonferansen.

Hytta sa videre at han heller ikke ville kommentere hvilke forretningsområder som eventuelt kan havne på salgslista.

- Det ville ha vært helt useriøst, sa han.

- Vil ikke høyne prisene

Konkurransetilsynet truer med å blokkere fusjonen mellom Gjensidige NOR og DnB. Tilsynet frykter at den nye storbanken skal få så stor markedsmakt at kundene vil bli belastet med dårligere og dyrere banktjenester.

Banksjefene Svein Aaser og Olav Hytta er begge skuffet over tilsynets foreløpige vurdering, og mener det er feilaktig å konkludere med at konkurransesituasjonen vil bli vesentlig endret ved en fusjon.

- Jeg synes det er skuffende at de (Konkurransetilsynet, red. anm.) tror vi vil benytte anledningen til å høyne prisene, uttalte Hytta.

Konsernsjef Svein Aaser i DnB hadde følgende kommentar da han ble spurt om tilsynets foreløpige vurdering kom overraskende på ham.

- Når man har levd så lenge som meg, kan man ikke la seg overraske av noen ting, sa han.

- Meget seriøst

Verken Aaser eller Hytta framsto som to slagne menn på pressekonferansen tirsdag ettermiddag. Samtidig understreket Aaser at storbankene ser med bekymring på innspillet fra Konkurranstilsynet.

- Vi tar dette tilsynsorganet meget seriøst, sa han.

Konkurransetilsynet har frist til 19. november før det endelige vedtaket i fusjonsspørsmålet skal legges fram. Deretter kan det bli en langvarig ankeprosess. Siste ankeinstans er arbeids- og administrasjonsminister Victor Norman.

DnB-sjefen oppfordrer norske myndigheter til å løfte blikket i den videre behandlingen av saken. Aaser mener at landet trenger en sterk, norsk finansinsitusjon som stiller opp for norsk næringsliv når det butter imot.

- Kværner hadde 52 banker. Bare én til to sto igjen da krisen kom, sa Aaser, og viste til finans-kaoset i Kværner for snart to år siden.

Aaser framholdt også at den nordiske dimensjonen er i ferd med å bli stadig viktigere i bankvirksomheten. Norge trenger en finansinstitusjon som greier å møte konkurransen fra de andre store i Norden, inkludert Danske Bank og Nordea, påpekte DnB-sjefen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere