RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dokument-berg mot Kristoffersen

Sist oppdatert:
Alle sider ved rettssaken mot Finance Credit-gründer Trond Kristoffersen har enorme dimensjoner.

Dersom tiltaltes helse tillater det, braker Økokrim og Trond Kristoffersen sammen i sal 316 i Oslo Tinghus torsdag morgen.

Dommerne, aktoratet, Kristoffersen og hans forsvarere møter store utfordringer i løpet av marathon-saken som vil gå over ni uker i Oslo tingrett.

* Norgeshistoriens største bedrageritiltale på 1,4 milliarder kroner.

* Strafferamme på ni års fengsel.

* Aktoratets innledningsforedrag vil ta 4-5 dager.

* Beslaget utgjør 90 hyllemeter.

* Økokrims vitneliste teller omlag 40 personer, i tillegg har forsvaret et ukjent antall vitner.

* Dokumentutdraget, som hver dommer får utlevert, består av 18 ringpermer.

- Dette er en sak av med et stort faktum, et stort antall domkumentbevis og en lang vitneliste. Hver av sakens 11 bedrageriposter ville vært en stor Økokrim-sak, sier førstestatsadvokat Elisabeth Roscher, som deler saken omtrent 50/50 med førstestatsadvokat Morten Eriksen.

- Det er viktig å komme i gang med saken nå etter flere runder med utsettelser. Vi ser fram til å få lagt fram for retten hvordan vi mener saken henger sammen, sier førstestatsadvokat Elisabeth Rocher til TV 2 Nettavisen.

Gigant-tiltale

Hovedpunktene i tiltalen mot Finance Credit-toppen faller inn under paragraf 271 om grovt bedrageri mot en rekke banker. Økokrim mener Kristoffersen og Torgeir Stensrud har forledet bankene til å låne ut penger basert på uriktig informasjon og uriktige regnskaper. (Straffesaken mot Torgeir Stensrud vil bli berammet senere.)

Strafferammen er her seks års fengsel. Tiltalens innhold peker mot at Økokrim vil kreve en slik straff.

Villedende opplysninger

Tiltalen kombineres imidlertid med paragraf 274 i straffeloven som gir selvstendig straff på inntil fire år for å ha gitt villedende opplysninger med sikte på å trekke andre inn i stiftelsen av aksjeselskap eller allmennaksjeselskap eller om overtakelse av lån til slikt selskap.

Videre tiltales Kristoffersen etter paragraf 183 om dokumentfalsk. Tiltalepunktet har alene har en strafferamme på fem års fengsel. Han må også svare for en rekke brudd på regnskapsloven, som hver for seg er tilstrekkelig til en straff på inntil to års fengsel.

Økonomisk utroskap

Dertil kommer også anklager om økonomisk utroskap etter paragraf 276 i straffeloven mot Finance Credit Norge asa og Finance Credit Group as, på henholdsvis 172 millioner og 89 millioner etter salg av finske og danske selskapet. Strafferammen her er seks års fengsel.

I forbindelse med at Kristoffersen ble slått personlig konkurs i desember 2002, mener Økokrim at han forsøkte å unndra store verdier fra bobehandlingen. Dette gjelder en hytte i Sandefjord, millionvillaen på Snarøya, to kostbare leiligheter i London og en luksusbil, i tillegg til 835 000 britiske pund (cirka 10 millioner kroner) som sto på en bankkonto i skatteparadiset Isle of Man.

Strafferammen for bounndragelsne er tre års fengsel.

Når alle postene er oppsummert, kan likevel ikke Kristoffersen dømmes til mer enn ni års fengsel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere