RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dramatisk for bryggeriene

Bryggeriene selger stadig mindre øl, til tross for fallende priser. Nå frykter bransjen oppsigelser.

Ølsalget i oktober stupte med nær 11 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor. Riktignok var oktobersalget i 2002 preget av frykt for bryggeristreik, men selv om en skuer to år tilbake i tid har ikke de lavere prisene ført til hamstring.

- Det er et alvorlig tankekors. Hele norsk alkoholpolitikk er jo myntet på at vi kan bestemme konsumet ved å sette en høy pris. Det viser seg altså feilaktig, sier informasjonssjef i Bryggeri- og mineralvannforeningen, Helge Hasselgård, til TV 2 Nettavisen.

Ifølge Hasselgård har priskrigen på øl ført til at folk flytter konsumet fra dyre til rimeligere ølsorter.

Nå frykter bransjen oppsigelser.

– Nedleggelser og oppsigelser blir uunngåelig. De minste øl- og brusprodusentene rammes hardest, sier administrerende direktør Tor Andersen i Hansa Borg Bryggerier til Newswire.

Det lovlige salget av øl fortsetter å synke i Norge. Samtidig foretas det rekordbeslag av øl ved grenseovergangene. Stortinget har nå vedtatt et budsjett som innebærer en avgiftsøkning på øl og mineralvann på 1,8 prosent neste år.

Vinmonopolets salg av sprit i oktober økte med 17 prosent, mens salget av pils gikk ned med 12 prosent. Nedgangen kommer på tross av den skarpe priskonkurransen på pils de siste ukene.

Heller ikke Tor Andersen ved Hansa Borg Bryggerier tror det er mulig å snu utviklingen.

– Det skyldes grensehandel, smuglervarer og at sterkere alkoholtyper erstatter det norskproduserte ølet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere