RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Marit Hommedal/Scanpix

Du betaler lønnen til alle som streiker

Sist oppdatert:
- Uorganiserte er som personer som sniker på bussen.

Nå er det omlag 50.000 nordmenn som er tatt ut i streik. Men i motsetning til det private blir ikke de streikende økonomisk skadelidene, da de i all hovedsak mottar nettolønnen sin fra fagforeningenes streikekasser.

Les mer: Får full lønn for å streike

Streikekassene fylles opp med kontigentene som de fagorganiserte betaler inn hvert år.

Men også de som ikke er fagorganiserte er med på å fylle opp disse kassene, grunnet medlemmenes skattefradrag.

- Ja, det kan du selvfølgelig si, sier Stein Erik Syrstad, informasjonssjef hos LO Stat, til NA24.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

1.000-lapper
Dette fradraget går rett fra såkalt alminnelig inntekt i selvangivelsen, slik at man slipper å betale 28 prosent skatt. I år er fradraget for fagforeningskontingenten 3.750 kroner, etter at det er jekket opp til rekordnivåer av den nåværende regjeringen.

Det betyr at for hver person som benytter seg av fradraget på 3.750 kroner er det 1.050 kroner som ikke kan brukes på andre velferdsgoder.

Dette mener fagbevegelsen at bare er rett og rimelig.

- Andre land har ikke en ordning der de uorganiserte får det samme som de organiserte. Når vi nå er i streik og forhåpentligvis kommer ut av det med et bedre resultat vil de uorganiserte også få det. Så de får også godene, men de slipper belastningen med å gå ut i streik. I forholdet mellom de organiserte og uorganiserte får de uorganiserte mer igjen enn de gir, sier Syrstad.

Med det peker han på at de som ikke er fagorganiserte i Norge i dag er gratispassasjerer.

- Du kan se på det som når du går på bussen og betaler, så er det andre som lurer seg unna ved å snike.

- Urimelig ordning
En som ikke mener at det er rett og rimelig er Frps Christian Tybring-Gjedde.

- Jeg har stor respekt for streikeretten, og jeg mener det skal lønne seg økonomisk å ta utdannelse. Jeg har derfor forståelse for den frustrasjonen mange i offentlig sektor føler. Streiken vi opplever går imidlertid ikke ut over arbeidsgiver, men kundene. Jeg synes videre det er urimelig at streikekassene rundt omkring betales av skattebetalerne. Ja, den betales delvis av de som blir rammet, sier han til NA24.

Han peker dermed også på at i motsetning til det private taper heller ikke arbeidsgiver på streiken i det offentlige, derimot sparer de store summer.

Les mer: Tjener 100 millioner hver streikedag

- Frp er fiendtlig
Informasjonssjefen i LO Stat sier at dersom Frp hadde vært i regjering ville det blitt tøffere kår for landets arbeidere.

- Frp vil fjerne retten til kollektive forhandlinger, de vil ha mer ut på lokalt og individuelt plan og gi bedrifter mulighet til lønnsnedslag. Smørbrødlisten deres viser at de er et fagforeningsfiendtlig parti, sier Syrstad.

Men tross kritikken ønsker han deres sympatisører velkommen.

- LO har Frp-medlemmer selv om målinger viser at de rødgrønne har den største oppslutningen hos medlemmene, noe som nok har med deres satsing på velferdsgoder å gjøre. Det er organisasjonsfrihet i Norge og dersom folk fra forskjellige partier ønsker å være medlemmer i LO er de selvfølgelig velkomne til det, sier Syrstad.

Sponser regjeringen
Samtidig som LO støtter Arbeiderpartiiet med flere millioner kroner hvert år har Jens Stoltenberg og hans regjering de siste årene hevet skattefradraget på kontigenten. Tilbake har dermed LOs medlemmer fått milliardsubsidier.

Det at de rødgrønne fortsatt er i regjering demper imidlertid ikke LOs streikelyst.

- Ville dere gått til streik dersom dette hadde vært et valgår?

- Vi skjeler ikke til slike ting i det hele tatt. Nå er det slik at det er to år mellom hver tariffavtale og at disse faller mellom valgene. Vi går ikke rundt og tenker på noe slikt i det hele tatt, sier Syrstad.

Hvor mye de fagorganiserte faktisk betaler i kontigent er avhengig av hvor de er medlemmer.

- Det varierer fra forbund til forbund. Noen betaler en prosentandel av lønnen, noen har et tak på hva de betaler, andre har ikke tak. Det er veldig forskjellig, sier Marit Momrak Wright, pressekontakt YS, til NA24.

Uavhengig av medlemsskap er alle skattebetalere i Norge med på å fylle streikekassene.

Og de er velfylte.

- Vi har ikke streiket på 28 år. Det vil ikke si at vi kan streike i 28 år, men vi er i hvert fall ikke nødt til å sette oss ned nå for å telle penger, sier Syrstad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere