RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Du er 130.000 kroner rikere

Prisoppgangen på olje har økt din andel av oljeformuen under Nordsjøen med 130.000 kroner bare siden nyttår.

Den voldsomme oppgangen i oljeprisen gjør at Statens Petroleumsfond vokser raskt, og nå ligger på rundt 1.000 milliarder kroner. Det utgjør over 200.000 kroner pr. hode i Norge.

Men forventninger om høyere oljepriser også i fremtiden har også økt verdien av den oljen som fortsatt ligger under havets bunn.

Fondsforaltningsselskapet Holberg Forvaltning har i en fersk rapport gjort følgende overslag:

Norges påviste råoljereserver utgjør i dag 10 milliarder fat. I løpet av det siste året har prisen på olje med levering frem i tid (futureprisen) steget gjennomsnittlig med ca. 12 dollar, eller ca. 80 kroner, pr. fat.

Dette betyr at verdien av Norges oljereserver har økt med rundt 800 milliarder kroner det siste året. Holberg legger til grunn at staten får 75 prosent av denne ekstragevinsten.

Da utgjør dette rundt 130.000 kroner pr. nordmann.

Det har i år vært en dramatisk oppgang i prisen man kan få for levering av olje langt frem i tid. Inntil i fjor høst kunne oljeprisen for kortsiktig levering svinge mye, men den langsiktige forventningen lå ganske stabilt rundt 20 dollar. Markedet ventet altså at ting ville normalisere seg, uansett om prisen på kort sikt var høy eller lav.

I år har dette endret seg. Markedet tror nå på en langsiktig høy oljepris. Man kan selge olje for levering flere år frem i tid for rundt 40 dollar pr. fat. Dette er en helt ny situasjon, og påvirker verdien av Norges oljeformue kraftig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere