RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)

Du kan bare glemme skattekutt

Regjeringen sa torsdag nei til opposisjonens forslag om et uavhengig skattekuttutvalg. Opposisjonspolitikere og fagfolk reagerer.

Onsdag 25. februar varslet den danske regjeringen store skattekutt for folk flest.

Lønnsomt - i Danmark
Beregninger utført av det danske finansministeriet viser at skattelettelser på 23 milliarder danske kroner gir en samfunnsøkonomisk gevinst på 35,5 milliarder kroner.

Årsaken til det positive regnestykket er at skattekutt vil føre til at flere velger jobb fremfor trygd, folk som allerede har en jobb vil velge å jobbe mer og tillegg vil andre dynamiske effekter gi 19.000 nye arbeidsplasser i Danmark.

Her er den danske regjeringens regnestykke.

I Norge har skattekutt glimret med sitt fravær i alle regjeringens tiltaks- og redningspakker. Torsdag 26. februar stemte de rødgrønne representantene i finanskomiteen ned forslaget fra opposisjonen om opprettelsen av et uavhengig skattekuttutvalg for å vurdere effekter av skattekutt i Norge.

Oppgitt opposisjon
Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner er oppgitt.

- Regjeringen sier utrolig nok nei takk til mer kunnskap om virkningen av lavere skatt, sier Sanner til Nettavisen.

Han er ikke i tvil om årsaken til avslaget.

- Jens og Kristins fordummende hovedbudskap fram mot stortingsvalget er at valget står mellom skattelette og velferd. De er åpenbart livredd for at harde fakta skal knuse dette argumentet, sier Sanner.

Finnes forskning allerede
I dokument 8-forslaget viser opposisjonspolitikerne til en SSB rapport fra i fjor som viser at moderate skattelettelser bidrar til økt arbeidstilbud, vekst og utvikling, noe som innebærer at staten får skattepenger tilbake.

- SSB-forskernes forsiktige anslag er at 56 prosent av skattelettelsene kommer tilbake til staten via dynamiske effekter. I tillegg gir skattekutt økt frihet og økt velferd til hver enkelt av oss, sier Sanner.

Han viser også til flere internasjonale skattestudier som peker på at lav arbeidsinnsats iblant annet Norge kan skyldes et for høyt skattenivå.

Hele Dokument-8 forslaget med begrunnelser kan du lese her.

Skattekutt over hele verden
- De fleste tiltakspakkene verden over har gjort noe på skattesiden, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities.

Han har lenge ment at de norske tiltakspakkene burde hatt mer av skattelettelser i seg, men understreker at Norge ikke rammes like alvorlig av finanskrisen som andre land.

- Det at lånerenten har sunket så kraftig fjerner en del av behovet for skattelettelser. Når det er sagt så er det begrenset hvor mye mer regjeringen kan gjøre med tiltakspakkene slik de nå er utformet. Jo lengre du dykker i regjeringens store offentlige prosjekter, jo dårligere er de. Dersom det blir behov for ytterligere tiltak i Norge er skattelettelser for folk flest det beste verktøyet, sier makroøkonom Andreassen.

Behov for mer kunnskap
Han forstår lite av regjeringens nei til forslaget om opprettelsen av et ekspertutvalg.

- Vi trenger mer kunnskap om virkningene av skattelette. Denne kunnskapen er billig å fremskaffe og det er i tillegg en lang tradisjon i Norge i å nedsette utvalg der flere sektorer og fag er representert. En av styrkene ved norsk økonomi har vært at beslutninger fattes på faglig grunnlag og ikke ideologiske, sier Magnussen.

Er allerede i gang
Finansminister Kristin Halvorsen slår tilbake mot kritikken.

- For meg virker det som om Sanner og Magnussen ikke har fått med seg at vi allerede har en arbeidsgruppe i gang med fagfolk fra departementet og SSB. Den ser på akkurat dette med dynamiske effekter av eventuelle skattekutt, sier Halvorsen til Nettavisen.

Hun opplyser at hun vil omtale gruppens arbeid i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2010, som legges fram til høsten.

Kan søke på nytt
- Sanner og Magnussen kritiserer deg for å kun jobbe med fagfolk i departementet og SSB. De mener utvalget trenger en bredere representasjon.

- Jeg vil be dem om å senke skuldrene. Først får vi se i høst hva ekspertene i gruppen kommer fram til, så får vi diskutere. Dersom opposisjonen ikke er fornøyd da, har de full mulighet til å søke på nytt om opprettelsen av ett bredere ekspertutvalg, sier Halvorsen.

Advarer mot blind tiltro til dynamisk skattepolitikk
Finansministeren advarer dem som tror eller håper på revolusjonerende tiltak på skatteområdet fra de rødgrønne.

- Den dynamiske skattepolitikken blir ofte markedsført som om at hvis du gir en krone i skattelette får du 1,50 igjen. Den tesen er lagt død for lenge siden, understreker Halvorsen og viser til tilstanden i amerikansk økonomi.

- Både Reagan og Bush hadde all for stor tiltro til en såkalt dynamisk skattepolitikk og vi ser hvor det har ført hen, sier hun.

Hun innrømmer allikevel at skattelette kan ha noe for seg.

- I noen tilfeller ser vi at skattelettelser bidrar til å øke arbeidstilbudet. Et eksempel kan være en kvinne som jobber deltid. Dersom hun ser at mer jobbing gir mer igjen i lønningsposen vil det for mange være rasjonelt å jobbe mer, sier Halvorsen. Hun understreker at økning av arbeidstilbudet kan oppnås ved andre grep enn skattelette.

- Utbygging av barnehageplasser øker også arbeidstilbudet gjennom at flere småbarnsforeldre får mulighet til å jobbe, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere