RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Du skal redde bankene

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Norges Bank er sterkt bekymret over økonomien i norske banker. Løsning: Du skal redde dem. Les hvordan.

Tirsdag offentliggjorde Norges Bank en ny Pengepolitisk Rapport. Av den fremgår det at sentralbanken er svært bekymret over lønnsomheten til norske banker.

Økt boliglånsrente, maks eiendomsskatt til alle boligeiere, halvering av bankenes innskuddsgaranti fra to millioner kroner til 900.000 kroner, strengere utlånskriterier og fastrente på alle boliglån, er noen av hovedforslagene til landets sentralbank.

Visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad skriver blant annet følgende:

«Finansuroen har ført til en krevende situasjon for bankene. Utlånstapene har økt det siste halve året, og lønnsomheten er redusert. 23 banker gikk med underskudd i fjor. Bankenes tap vil fortsette å øke etter hvert som den økonomiske nedgangen rammer deres låntakere.»

- Mer kapital
Ifølge Qvigstad trenger bankene mer kapital for å bedre tilgangen på finansiering og for å kunne være robuste i fremtiden.

Qvigstad skriver:

«Bankene må ta høyde for uværsdager når de vurderer sitt kapitalbehov. Soliditeten kan styrkes ved å øke inntektene, redusere kostnadene eller gjennom tilførsel av ny kapital.»

For å nå dette målet gir visesentralbanksjefen en rekke råd som først og fremst vil gå ut over din lommebok.

Se bare her:

Vil øke boliglånsrenten din

«Utviklingen i bankenes lønnsomhet tilsier at de vil være avhengige av en rentemargin minst på dagens nivå for å unngå negative resultater i 2009. Dersom utlånstapene skulle bli høyere enn ventet, kan det være i bankenes interesse å øke rentemarginen.» (Side 29 i rapporten)

Minrente: Spar minst 5000,- på å bytte bank

Vil ha boligskatt – overalt

«Skattemessig favorisering av boliginvesteringer og boligkonsum har gitt overinvesteringer i boligkapital og bidratt til å presse boligprisene opp i gode tider. Det stimulerer til økt gjeldsopptak i husholdningene og kan således bidra til oppbygging av finansielle ubalanser over tid. Et skattesystem med skatt på fordel ved egen bolig og hvor boligen verdsettes nærmere ”virkelig verdi”, ville dempet gjeldsopptakene og svingningene i boligprisene». (Side 17 i rapporten)

Halvering av innskuddsgarantien

«EU-parlamentet vedtok i desember i fjor å samordne ordningene for innskuddssikring i EU. Fra og med 2011 vil det sikrede innskuddsbeløpet i EØS-området være 100 000 euro (om lag 900.000 norske kroner. Innskuddsbeløpet som garanteres i norske banker, vil da reduseres fra dagens 2 millioner kroner». (side 16)

Nordmenn er nærsynte

Hele 94 prosent av norske boliglånskunder foretrekker flytende rente. Dette er noe Norges Bank stadig har problemer med å akseptere, og i dagens rapport latterliggjør sentralbanken på nytt landets boliglånskunder:

«(...) Dersom husholdningene har en nærsynt vurdering av renten ved opptak av gjeld til kjøp av bolig, vil rentenivået når boligen kjøpes ha betydning, selv om investeringen er langsiktig. Lavere utlånsrenter vil derfor kunne bremse nedgangen i gjeldsveksten noe i tiden fremover. Det er imidlertid den langsiktige renteutviklingen som er relevant ved boligkjøp, i tråd med perspektivet på investeringen og nedbetalingstiden. De som kjøper bolig, og bankene som yter lån, må ta høyde for at den flytende renten over tid i gjennomsnitt vil være rundt 6 prosent og tidvis høyere. Flere fastrenteavtaler kan gjøre husholdningenes finansielle tilpasning mer stabil» (side 38 i rapporten)

Vil øke renta med 1,5 prosentpoeng

Sentralbanken går ikke ut med nøyaktig hvor mye bankene bør øke renten, men i bankens stresscenario - et pessimistisk, men ikke usannsynlig anslag for den videre økonomiske utviklingen - skriver sentralbanken følgende:

«Våre analyser viser at rentemarginen må øke med 1½ prosentenhet for at kravet til kapitaldekning skal tilfredsstilles i stressalternativet.» (side 47 i rapporten)

Underlig av Norges Bank
Administrerende direktør i Skattebetalerforeningen synes det er underlig av Norges Bank å ta til orde for økt eiendomsskatt.

- Nå har Norges Bank senket renten til bunnivå for å øke folks kjøpekraft for å få landet gjennom finanskrisen. Skal de nå dra den inn igjen ved innføre eiendomsskatt? Det er er besynderlig, sier Stordrange til Nettavisen.

Han viser til en fersk undersøkelse utført av Synnovate.

- I den ga 65 prosent av respondentene uttrykk for at samlede skatter og avgifter på bolig allerede er for høye, sier Stordrange.

På nettsidene til Norges Bank kan du selv lese hele rapporten. Les den her.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:
Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener
Meglerguiden:Finn billigst og best boligmegler
Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere
(Alle tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere