RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Du trenger ikke levere selvangivelsen

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Men det lønner seg. Sjekk tipsene her.

Fredag er siste dag for innlevering av selvangivelsen. Dersom dette skulle komme som kjerringa på julekvelden, finnes det imidlertid råd.

Det er nemlig mulig å be om utsettelse. Dette kan du gjøre dette ved å sende inn en søknad via Altinn. Du trenger ikke oppgi noen grunn for hvorfor du skal ha innleveringen utsatt, og innsatsen belønnes med inntil én måneds ekstra tid.

Har du imidlertid ikke fått ut fingeren når også den måneden har passert, betyr det at du aksepterer opplysningene i den forhåndsutfylte selvangivelsen. Tidligere fikk man «straffeskatt», men det er ikke lenger en problemstilling for folk flest.

- De fleste som blir skjønnslignet er næringsdrivende, ikke lønnstakere og pensjonister. Det jo slik at med den nye ordningen med leveringsfritak så unngår lønnstakere og pensjonister å bli skjønnsliknet på grunn av manglende levering av selvangivelsen. Hvis de ikke leverer, anses det som om de har godtatt opplysningene i selvangivelsen, opplyser Lise Halvorsen, informasjonsdirektør hos Skatteetaten, til NA24

Lovregulert kontroll
Men det er viktig å sjekke selvangivelsen nøye, noe som også er lovregulert.

Selv om forhåndsutfyllingen har gjort det enklere å bare akseptere det Skatteetaten mener er riktig, finnes det flere tall som det er umulig for skatteetaten å utfylle helt korrekt.

- Forhåndsutfyllingen av selvangivelsen har bidratt til mange færre feil enn det var når skattyter selv måtte finne riktig post å føre opp beløp i. Tidligere var en klassisk feil at pensjonister førte opp pensjonen sin som lønn - og fikk altfor høy skatt. Dette unngår vi med forhånsutfyllingen. Det vi fremdeles ser, er at det er mange som først når de får skatteoppgjøret ser at de hadde noen fradrag eller inntekter som de hadde glemt å føre opp i selvangivelsen. Så det å sjekke fjorårets selvangivelse og utskriften av likningen som følger med skatteoppgjøret, kan være nyttig, melder Halvorsen.

Foruten dette er det også andre punkter man bør passe på at er korrekt.

Går glipp av 11.500
Nylig ble det meldt at hele syv av ti nordmenn med krav på det saftigste skattefradraget av dem alle, Skatteklasse 2, ikke opplyser at de har krav på fradraget.

Les også: Syv av ti glemmer denne endringen

- Skatteetaten har forhåndsutfylt riktig skatteklasse for de aller fleste. De som mener at de skal ha en annen skatteklasse enn det står, må selv kreve det. Skatteetaten har ikke de opplysningene som skal til for å endre skatteklassen, sier Halvorsen.

Siden alminnelig inntekt skattlegges med 28 prosent, betyr at de som går glipp av Skatteklasse 2 går glipp av 11.424 kroner netto årlig.

Men det er også mer man bør følge med på.

Tabber og endringer
Privatøkonomiekspert Rune Pedersen i ABC Penger har tidligere ramset opp for NA24 hvilke fradrag det er vanligst å glemme:

* Fagforeningskontingent
* Utgifter til barnepass
* Gaver til frivillige organisasjoner og til forskning
* Pendlerfradrag
* Reisefradrag
* Sykdomsfradrag
* Fradrag som følge av endret sivilstatus.

Les mer: Her er tabbene som kan koste deg dyrt

Når det gjelder de vanligste endringene nordmenn foretar seg er det disse, ifølge Lise Halvorsen.
* Fordeling av gjeldsrenter
*
Gjeld mellom ektefeller
*
Endringer i opplysninger om lønn
*
Oppføring av reiseutgifter mellom hjem og arbeid
*
Foreldrefradrag

Får tilbake 10.869 kroner
Til sammen må Skatteetaten punge ut med 25 milliarder kroner til folk som har betalt eller blitt trukket for mye skatt i 2009.

De som får penger tilbake får i snitt 10.869 kroner inn på kontoen rundt St. Hans-tider.

Det er litt mindre enn i fjor da snittbeløpet var 11.200 kroner.

Slik kan du levere
I år kan du levere selvangivelsen både elektronisk og per post.

Dersom du mangler PIN-koder kan du enten sende SMS med PINKODERfødselsnummer (11 siffer) til 02111, eller bestille elektronisk her.

Skal du levere elektronisk, må du enten bruke PIN-kodene, eller være MinID-bruker.

Skatteetaten sendte ut PIN-kodene sist gang i desember 2008. Finner du ikke brevet kan du bestille nye PIN-koder via skatteetaten.no.

Så langt er det 724.000 som har levert inn selvangivelsen. På samme tid i fjor var det 706.000 som hadde gjort jobben.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere