RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dumpet tre millioner liter alkohol

UTEN TILLATELSE: Fra dette anlegget på Haraldrud i Oslo slapp Miljøtransport ut 2.828.000 liter vin, øl og mineralvann over en fireårsperiode.
UTEN TILLATELSE: Fra dette anlegget på Haraldrud i Oslo slapp Miljøtransport ut 2.828.000 liter vin, øl og mineralvann over en fireårsperiode. Foto: Roald, Berit
I fire år dumpet firmaet øl, vin og mineralvann rett i Alnaelva i Oslo.

(iOslo.no) I perioden 2000 til 2004 slapp Miljøtransport AS 2.828.000 liter vin, øl og mineralvann ut i Alnaelva i Oslo. Dette til tross for at de ikke hadde tillatelse.

Nå er de dømt i Borgarting lagmannsrett for omfattende forurensning.

70 tonn drikkevarer
De høyeste utslippene var i 2004, da 70 tonn drikkevarer ble sluppet ut i elven.

I tingretten ble selskapet dømt til en bot på 500.000 kroner, samt fikk 500.000 kroner inndratt. I tillegg ble Miljøtransport dømt til å betale saksomkostningene. Både påtalemyndigheten og Miljøtransport anket dommen.

I februar 2007 frikjente Borgarting lagmannsrett transportselskapet, men Høyesterett opphevet dommen et halvt år senere.

Den 15. mai 2008 falt en ny dom fra lagmannsretten.

Søknadskluss
I 1999 søkte Miljøtransport Vann- og avløpsetaten i Oslo om tillatelse til å motta flytende avfall i form av vin, øl og mineralvann. Tidlig i januar 2000 fikk de følgende melding fra etaten:

- Vi ser i utgangspunktet ingen problemer med å gi Miljøtransport tillatelse til påslipp av de ovenfor nevnte drikkevarer. (...) Ved tømming er det likevel en fordel om materialet tynnes ut med vann, og at utslippet foregår over noe tid, skriver Vann- og avløpsetaten i en faks til Miljøtransport noen måneder senere.

Der påpekes det at det er en forutsetning at Fylkesmannen i Oslo og Akershus godkjenner tillatelsen, og at etaten vil revurdere tillatelsen dersom utslippene skaper problemer.

Noen måneder senere, i mars 2000, tikket godkjenningen inn fra Fylkesmannen også.

Tatt på fersken
Men så - 20 dager etter godkjenningen fra Fylkesmannen, trakk Vann- og avløpsetaten sin tillatelse tilbake. Likevel fortsatte Miljøtransport å motta drikkevarer for destruksjon og slippe det på det kommunale ledningsnettet.

To år senere, i februar 2002, søkte Miljøtransport på nytt om å få slippe drikkevarer på nettet. Etaten avslo også denne søknaden, i august samme år. Også etter dette fortsatte Miljøtransport å slippe drikkevarer på det kommunale ledningsnettet.

Den 5. august 2004 observerte to ansatte i Vann- og avløpsetaten en mengde kartonger med vin, som ble kjørt over av en hjullaster på Miljøtransports anlegg på Haraldrud. Slik ble vinen presset ut av kartongene, og endte i et sluk på eiendommen. Dette sluket gikk rett til Alnavassdraget ved Breivollveien. En uke senere bekreftet etaten dette med en fargetest.

Miljøtransport selv har opplyst at de mellom år 2000 og 2004 slapp ut 2828 kubikkmeter - eller hele 2.828.000 liter - med øl, vin og brus.

Brytes ned i fjorden
Norsk institutt for vannforskning (NIVA) har konkludert med at disse utslippene ikke har gitt målbar skade eller ulempe for miljøet i havnebassenget i Oslo. Lagmannsretten mener imidlertid utslippene må ha hatt en påvirkning på miljøet også i havnebassenget.

De høyeste utslippene var i 2004, da 70 tonn leskende drikke ble sendt ut i Alnavassdraget. Instituttet har beregnet at dette ga en økning på 17 prosent på utslippene av oksygenforbrukende stoffer i elven.

Av ekspertuttalelser i retten kommer det fram at det tar en stund før vinen brytes ned, og at dette hovedsakelig har skjedd i havnebassenget. Øl, derimot, brytes raskere ned, og denne prosessen har sannsynligvis skjedd i selve vassdraget.

- Skadelig for miljøet
Lagmannsretten har kommet fram til at det er bevist utenfor rimelig tvil at utslippene fra Miljøtransport har hatt effekt på miljøet både i Alnaelva og i havnebassenget. Først og fremst påpeker retten at effekten består i forbruk av oksygen, gjennom nedbrytning av karbonholdige næringsstoffer i drikkevarene.

De mener dette også har hatt betydning for faunaen i elven.

Målinger NIVA tok i perioden 1999-2004 underbygger også rettens mening, fordi vannkvaliteten ovenfor Miljøtransports utslippssted viste en forbedring i vannkvalitet, mens nedenfor var det få endringer i kvaliteten.

Bot og inndragelse
«Utslippene var en medvirkende forurensningskilde, og ut fra foranstående lovforståelse er det da ikke nødvendig å vurdere hvorvidt bidraget fra Miljøtransport isolert sett medførte fare for «nevneverdig skade».», står det i rettens vurdering.

Lagmannsretten mener at det ikke er bevist at Miljøtransport handlet forsettlig, men at de har opptrådt uaktsomt. Retten ila derfor selskapet en bot på 500.000 kroner.

Aktor la ned påstand om inndraging av 3.800.000 kroner, som selskapet har tjent på virksomheten. Lagmannsretten mener imidlertid at ikke hele vederlaget Miljøtransport mottok for fjerningen av drikkevarene var utbytte for den straffbare handlingen, og inndro derfor 500.000 kroner i tillegg til boten.

Miljøtransport må også betale saksomkostninger.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere