RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
DVD, Jon Lech Johansen
DVD, Jon Lech Johansen (Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX)

DVD-Jon tror han vinner igjen

Jon Lech Johansen (20) er sikker på ny seier over Økokrim i ankesaken mot ham som starter tirsdag.

Verken Jon Johansen selv eller familien hans vil uttale seg til pressen før saken starter i lagmannsretten. Det overlater de til forsvarer Halvor Manshaus, som også førte saken mot Økokrim i tingretten.

Sliten

– Jon er nok ganske sliten av hele saken og synes ikke det er veldig morsomt lenger. Man skal ikke undervurdere den belastning det er å ha en slik sak hengende over hodet sitt fra man er 15 år gammel, sier advokat Halvor Manshaus til NTB.

Den 6. januar i år vant de en knusende seier over Økokrim som hadde tiltalt gutten for ulovlig ha brutt seg inn på sin egen DVD-plate. Da hadde saken vært under etterforskning siden vinteren 2000 da Johansen var 16 år gammel og politiet foretok en razzia på gutterommet.

Anmeldt av filmindustrien

Økokrim gikk til aksjon etter at Jon hadde lagt ut et program som gjorde det mulig å bryte den innebygde kopisperren CSS i DVD-platene på internett. Opprinnelig var det filmindustrien som hadde anmeldt gutten for å ha publisert programmet DeCSS.

Men om Jon Lech Johansen er trøtt og sliten av DVD-saken, er han tydeligvis ikke lei av å utfordre storindustriens hang til å utstyre digitale film- og musikkprodukter med kopisperre.

Slo til igjen

Bare ti dager før ankesaken starter i Borgarting lagmannsrett lanserte han en metode for å omgå Apples musikkformat på sin egen hjemmeside. Ved bruk av kildekoden, som han kaller QTFairUse, er det mulig for brukere av Apples musikktjeneste iTunes på internett, å lagre ukrypterte musikkfiler på sin egen datamaskin og deretter lage kopier til en CD.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere