RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dyrere biff og melk

Sist oppdatert:
Matprisene har steget markert over sommeren, særlig prisen på meieriprodukter og kjøtt har gått i været. Matvarekjedene skylder på Gilde og Tine Meierier.

Det har blitt dyrere å handle inn matvarer. En pristest TV 2 Nettavisen har foretatt, viser at dagligvarekjedene har skrudd opp prisene over sommeren.

Det er særlig prisen på meierivarer som melk, smør og ost, samt kjøttvarer som har blitt vesentlig dyrere. Matkjedene forklarer seg med at prisene fra produsentene har økt, som følge av den nye jordbruksavtalen.

- Den nye avtalen ble delvis innført 1. juli, og delvis fra 1. august. I den forbindelse fikk vi inn nye priser fra blant andre Tine Meierier og fra Gilde. Stort sett de fleste landsbruksproduktene har blitt dyrere, sier driftsdirektør Jonny Sørå i Bunnpris, til TV 2 Nettavisen.

Skuffet over Gilde

Sørå mener særlig at Gilde har bevilget seg ekstra fete marginer gjennom årets avtale.

- Gilde har tatt ut større prisøkninger enn de andre. Det forbauser meg, når vi ser på situasjonen med grensehandel. Det tyder vel på at de ikke har så gode resultater, og at de lar forbrukerne betale, sier Sørå.

En dagligvarekurv bestående av over 30 varer har steget i pris fra 576 til 617 kroner hos Bunnpris siden juni. Sørå hevder at Bunnpris ikke har økt marginene i perioden.

Så godt som samtlige av de øvrige seks dagligvarekjedene i TV 2 Nettavisens matbarometer har også hevet prisene ut til kundene.

Sjekk hvor du kjøper den rimeligste maten her.

Mer kjøtt i pølsene

Gilde sier de ikke kan kommentere hvor vidt prisøkningene er større eller mindre enn hva konkurrentene har presentert.

- Det blir vanskelig for vi kjenner ikke til hva våre konkurrenter har tatt ut i prisøkninger, sier informasjonssjef Nils Ove Bredvold i Norsk Kjøtt til TV 2 Nettavisen.

Bredvold peker på høy andel kjøtt i foredlede produkter og økt import av kjøtt til Norge som mulige årsaker å prisutslaget.

- En forklaring på at prisene har økt i år er at vi har mye kjøtt i våre bearbeidede produkter. Så når prisen på kjøtt øker, vil det slå sterkere ut for Gilde enn for andre produsenter. I tillegg har det vært høy import at billig kjøtt fra utlandet, vi bruker kun norske kjøttråvarer, sier Bredvold.

Rema billigst

Rema 1000 rangerer fortsatt som landets billigste matvarekjede. Prisøkningen hos Reitan-kjeden er på beskjedne 0,9 prosent siden juni.

Differansen til Rimi, som følger som nest rimeligst i pristesten, er nå 3,3 prosent.

- Det er ventet at det kommer prisøkninger i kjølvannet av jordbruksavtalen. Dagligvarekjedene har et ansvar i å kjøpe til beste nettopris fra leverandørene, og samtidig se på egen effektivitet og kostnader. De som til slutt kan by på de beste prisene, har også gjort den beste jobben, hevder innkjøper Harald Kalvøy i Rema 1000 overfor TV 2 Nettavisen.

Kalvøy forsikrer samtidig at det ikke vil komme flere prisøkninger den nærmeste tiden.

- Vi har ikke noe mer i vente nå. De prisøkningene som har kommet fra produsentene er allerede tatt ut, sier Kalvøy.

Store forskjeller

Blant fullsortimentskjedene har et kraftig prishopp fra Meny sørget for at kjeden har gått forbi ICA som dyrest i testen. En dagligvarekurv her koster 668 kroner.

Avstanden fram til lavpriskjedene er da også stor. Handler du dagligvarer hos ICA, betaler du nå 20,7 prosent mer enn hos Rema 1000.

Dette bruker du på mat

Ifølge SIFOs standardbudsjett bruker en familie på fire 4.072 kroner hver måned på mat og drikke. Den årlige regningen vil dermed ende på 48.864 kroner.

En enslig mann i voksen alder vil ifølge SIFO bruke 19.560 kroner i året på mat og drikke. For kvinner er tallet noe lavere. Ett år beløper seg til 14.520 kroner.

Vi gjør oppmerksom på at prisene er hentet inn 2. september. Vi tar forbehold om endringer i pris.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere