RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dyrere strøm enn i fjor

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Strømprisene fortsetter å øke, og ligger nå høyere enn på samme tid i fjor. 24 leverandører har varslet prishopp den siste uken – én har satt prisen ned. Få oversikt: Disse er billigst på strøm HTML EMBED

Strømprisen har nå nådd sitt høyeste nivå siden starten av april. Den siste ukens prishopp fra strømleverandørene gjør at snittprisen fortsatt ligger over nivået fra samme tid i fjor.

Midtveis i november 2002 var det klart at lite nedbør ville skape store problemer for strømforsyningen. Prisene gikk rett til værs. Snittprisen lå da på 46,71 øre per kilowattime. Nå, ett år senere, ligger prisen på 52,58 øre.

Ifølge NVE ligger strømprisen 21 prosent høyere i år enn i fjor på denne tida.

Lyspunkt i markedet
Dermed er det liten tvil om at du har saftige regninger i vente. På kraftbørsen Nord Pool venter i tillegg aktørene at prisene vil komme til å stige ytterligere i ukene framover.

Lyspunktet er at aktørene i strømmarkedet har blitt mer optimistiske. I oktober var det priset inn en langt verre strømvinter enn hva som er tilfellet nå. Mildvær og mer nedbør enn ventet har sørget for det.

Det er samtidig store forskjeller i pris mellom de ulike landsdekkende leverandørene. Mens landets billigste, Telinet Energi, tar 49,95 øre kilowattimen, må kunder hos Istad Kraft finne seg i å betale 59,83 øre.

Sparer 2000 kroner
Skulle den forskjellen holde seg over et år vil en husholdning kunne spare 2000 kroner på å velge Telinet.

- Den prisen satt vi etter utfra prisene i markedet sist uke. Vi ventet at alle ville sette opp prisen da, men nå har mildt vær og lavt forbruk dempet prisene i markedet, sier markedssjef i Istad Kraft, Finn Olsson, til TV 2 Nettavisen.

Vil dere vurdere å senke prisene nå?

- Hvis vi får dekket inn kraft til lavere pris enn hva vi gjør i dag, så setter vi selvfølgelig prisene ned. På kort sikt kan vi få en nedgang i prisene, men realiteten med lav magasinfylling ligger fortsatt i bakgrunnen så noe langsiktig fall venter vi ikke, sier Olsson.

Et annet element som forsurer hverdagen for strømforbrukere er at også nettleien ligger høyere enn i fjor. Enkelte selskaper opererer med en variabel nettleie som ligger 20-25 prosent høyere enn i november i fjor.

Satt prisen ned
Ifølge Konkurransetilsynet har 25 leverandører varslet endringer i prisene den siste uken, 24 har satt prisene opp, en har valgt å gå motsatt vei.

Før helgen lå Shell rangert som landets dyreste av de landsdekkende leverandørene.

- Vi er alltid kjappe med å sette prisene ned, vi følger markedet og råvareprisene har endret seg, sier informasjonssjef i Shell, Per Anders Owren, til TV 2 Nettavisen.

Han vil ikke love at den nedadgående prisutviklingen vil vedvare.

- Det er vanskelig å si hvordan det vil fortsette. Vi kan ikke love videre prisnedgang, det vi kan love er at vi følger prisene videre ned hvis markedet beveger seg den veien, sier Owren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere