RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

EFTA-dom kan bli dyr

((Foto: Scanpix))
EFTA-domstolen avsa onsdag en dom som slår fast at informasjonsprosedyrer i samsvar med EØS-avtalen ikke er blitt fulgt under utformingen av de norske forskriftene om spillautomater.

Saken gjelder en forskrift av 28. august 1998 om typegodkjenning av gevinstautomater der Norge har unnlatt å holde EFTAs overvåkingsorgan, ESA, orientert under utarbeidelsen.

Senere er det flikket flere ganger på disse forskriftene, men ingen av gangene har ESAs prosedyreregler blitt fulgt.

– Økonomiske konsekvenser

– Dette er en formaliadom som ikke påvirker dagens situasjon, sier leder for Lotteritilsynet, Atle Hamar, til NTB. Han viser til at dagens automater nå fortløpende blir skiftet ut og erstattet av nye og mindre aggressive automater.

Tidligere ESA-president, Knut Almestad, sier imidlertid at avgjørelsen kan få store økonomiske konsekvenser.

Lotteribransjen har varslet milliardsøksmål mot staten dersom den nye lotteriloven gjennomføres fra 1. januar 2005.

– Det sier seg selv at størrelsen på dette søksmålet vil bli påvirket av at forskriftene som påla aktørene å foreta store maskininvesteringer viser seg å være uholdbare, sier Almestad.

– Økte tapet

– Forskriftene er ett av de elementene som har bidratt til å øke tapet for de private aktørene etter at Stortinget vedtok å gi eneretten på alle spill til Norsk Tipping, sier Almestad.

Den tidligere ESA-presidenten er nå juridisk rådgiver for Norsk Lotteri- og Automatbransjeforbund (NOAF), på vegne av advokatfirmaet Schjødt.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere