RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ekspertenes beste aksjetips

Sist oppdatert:
Børsen koker, og stadig flere satser sparepengene på aksjer. Her er ekspertenes beste investeringstips.

Følg utviklingen på børsen her.

Optimismen har festet seg på børsen, og pilene har pekt en vei siden bunnen i våres. Fra bunnoteringen sent i februar har hovedindeksen på Oslo Børs steget over 60 prosent. Likevel fortsetter oppgangen med uforminsket styrke.

Det kraftige rentefallet har samtidig ført til at den tidligere så lukrative sparekontoen i banken, gir svært lite avkastning. Fondsselskapene melder om økt etterspørsel etter aksjefond, og på børsen har det blitt satt rekorder.

Økt interesse på børsen
- En ting er at omsetningstallene i kroner og øre har økt ganske betydelig. En annen måte å se det på er at antall handler ligger godt over tidligere nivåer. Det er en indikator på at flere er inne i markedet. Så sent som i september satt vi rekord i antall handler, sier pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs til TV 2 Nettavisen.

TV 2 Nettavisen har spurt et knippe eksperter om å velge seg ut tre favorittaksjer; en trygg, en med middels risiko, og en gambleraksje.

Five: Orkla og Frontline
Kraftig oppgang skaper imidlertid også fare for korreksjoner og fall. Skal du flytte sparepengene fra madrassen eller banken, bør du være svært forsiktig med å la deg blende av børsfesten, advarer økonomisk rådgiver, Carsten O. Five.

– Det beste rådet hadde jo vært å gå inn i mars. Du skal være klar over at du kommer sent inn, og at det er risiko for en nesestyver. Ønsker du å gå inn i markedet, og være med på en eventuell videre oppgang, ville jeg satset på et aksjeindeksfond, slik at man følger eksempelvis hovedindeksen på Oslo Børs, sier Five til TV 2 Nettavisen.

Five trekker fram Orkla som en sikker enkeltaksje til de som ønsker å satse på det.

- Orkla er på mange måter som et slags aksjefond. Sammenlignet med andre aksjer er det veldig liten nedside her, sier han.

Telenor er verdt å vurdere dersom du ønsker litt mer risiko, og Five velger Frontline som gambleraksje.

- Frontline er spennende, men den følger tankratene og her kan det gå begge veier. Aksjen har steget kraftig, men den kan gå videre, sier Five.

Hartvedt: Olav Thon og Fast
Aksjesjef i DnB Markets, Sveinung Hartvedt, retter også en advarende pekefinger til småsparere som lar seg lokke av børsoppgangen. Hvis du ikke tåler å tape pengene, bør du heller ikke sette de på enkeltaksjer.

- Det er alltid stor risiko i markedet. Har du bare en mindre sum penger, bør du se etter et aksjefond med minst mulig honorar. Penger du setter i aksjer bør være penger som er avsatt som del av en langsiktig sparing. Det betyr ikke at du bør sitte og ruge på aksjene i 20 år, men at du har et budsjett med overskuddslikviditet som du ikke har umiddelbart behov for, sier Hartvedt til TV 2 Nettavisen.

Aksjesjefen trekker fram Olav Thon Eiendomsselskap som sin trygge aksje. Telenor er imidlertid favoritten, hvis du tåler litt mer risiko.

– Det er et fantastisk godt selskap, som tjener masse penger. De har god vekst i inntjeningen, er flinke til å passe kostnader. Samtidig har Telenor vist kapitaldisiplin, altså de øser ikke ut penger selv om de har muligheten. Det gir økt utbyttekapasitet, sier Hartvedt.

Fast Search & Transfer er Hartvedts valg som gambler-aksje.

Fleischer: Ekornes, Eltek og Norske Skog
Fondsguru og tidligere eier av Gambak, Jan Eiler Fleischer trakk fram Ekornes som en favorittaksje når TV 2 Nettavisen spurte ham i november 2002.

- Vil du sove trygt, samtidig som du investerer i aksjer er Ekornes tingen. De har gode madrasser, og det er et selskap som gir skikkelig god avkastning. Dagens rentenivå er jo lik null, mens her kan du vente en årsavkastning opp mot 12 prosent. Og det er før en eventuell kursstigning, sier Fleischer til TV 2 Nettavisen.

Den ukuelige optimisten Fleischer ser imidlertid også muligheter for kraftig opptur også i Norske Skog og i Eltek.

- Hvis verden blir bra, kan Norske Skog komme til å stige 50 prosent det neste året. Det er samtidig liten nedside i aksjen. Eltek er for deg som vil satse. Selskapet vil kunne kapre markedsandeler og her kan vi fort få en dobling i kursen, sier han.

Vaske-Bakke: Tandberg og Storebrand
Kjendisinvestor Svein Erik Bakkes favoritt er Tandberg. Aksjekursen kan gå fra dagens nivå på 47 kroner til mellom 55 til 60 kroner, mener Bakke.

Storebrand er Bakkes aksjevalg for de som tåler litt mer risiko. En mulig fusjon eller et oppkjøp kan sørge for oppgang den nærmeste tiden.

- Storebrand er et selskap som i løpet av ikke så lang tid vil være i posisjon for fusjon eller oppkjøp. Da kan vi fort få en oppgang på mellom 8 til 10 kroner fra dagens nivå, sier han til TV 2 Nettavisen.

Bakkes gambler-aksje er Tybring Gjedde.

- Det er gamleaksjen min. Tybring Gjedde er et selskap som har gått i minus i mange år, men som nå har fått en ny leder som har klart å få selskapet gjennom to kvartaler med plusstall. Jeg tror aksjen har en stor oppside, men også en risiko, sier Bakke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere