RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix

Ekspertenes heteste aksjetips

Sist oppdatert:
Oslo Børs når stadig gamle høyder, og stadig flere satser pengene sine i aksjemarkedet igjen. TV 2 Nettavisen gir deg ekspertenes beste aksjetips.

Siden årsskiftet har hovedindeksen på Oslo Børs steget med nesten ni prosent. Temperatur i markedet har vært på kokepunktet, og rekordene har kommet på løpende bånd

Spesielt kjemper som Telenor, Norsk Hydro og Statoil har nådd nye høyder. Men også Frontline og Aker Kværner har gått kraftig etter nyttår. Frontline har siden 31. desember i fjor steget med nesten 23 prosent, mens Røkke & co har fått en kursøkning på nær 20 prosent.

- Voldsom økning

- Det er helt klart en stigende trend. Vi ser en voldsom økning både i antall handler og omsetning. Det er vanligvis noe høyere aktivitet i januar, men det har aldri vært så høyt som i år. De siste ukene har det vært den størst aktiviteten på Oslo Børs noensinne, sier talsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs til TV 2 Nettavisen.

I snitt har det blitt omsatt for 3,4 milliarder kroner hver dag hittil i år. I fjor lå omsetningen gjennomsnittlig på 2,2 milliarder kroner om dagen.

Antall handler har steget drastisk. Fra omtrent 10.000 handler hver dag i 2003, til rundt 18.000 daglig hittil i januar.

TV 2 Nettavisen har spurt et knippe eksperter om hvilke selskaper de har størst tro på i tiden fremover.

Fleischer: Q-Free, Eltek og Aker Kværner

Fondsguru Jan Eiler Fleischer i Gambak tror Eltek, Aker Kværner og Q-Free vil gå bra i løpet av den neste tiden.

Fleischer mener tipset om Aker Kværner sier seg selv. Han påpeker at selskapet rydder kraftig opp, og vil fortsette med det fremover.

- Aker Kværner er en hatet aksje som er undereid. De store institusjonene eier for lite, og når de ser at Team Røkke klarer å få sving på sakene vil interessen bli større. Om seks måneder vil vi se tilbake på dagens kurs og le fordi den var så lav, anslår Fleischer.

Q-Free er den mest spekulative aksjen av de tre. Selskapet har fått et par store kontrakter, og kan få en stor kontrakt i Østen om noen måneder.

Eltek er en av Fleischers favoritter, som han også hadde stor tro på da TV 2 Nettavisen tok samme runden før jul. Han mener Eltek er i særklasse den beste leverandøren til telekom-industrien.

Wiborg: Stolt-Nielsen, Norske Skog og Wilhelm Wilhelmsen

Odin-direktør Ragnhild Wiborg tror den mest opplagte aksjevinner den nærmeste tiden er Stolt-Nielsen. Hun peker på stigende tankrater og volumer på vei opp som hovedårsaken til den ventede oppgangen.

Også Norske Skog er et av Wiborgs hete aksjetips. Endringer i papirprisene samt større volumer kan press kursen på dette selskapet i riktig retning.

Det siste selskapet på listen er Wilhelm Wilhelmsen, der økt aktivitet til og fra Asia kan bedre ratene og slå heldig ut for selskapet..

Hartvedt: Offshore og Tandberg

- Vi har hatt stor suksess med offshore-sektoren i det siste. Noe er allerede tatt ut, men det er fremdeles potensial for videre oppgang, sier aksjesjef Sveinung Hartvedt i DnB Markets til TV 2 Nettavisen.

Hartvedt trekker spesielt frem TGS-Nopec, Smedvig og Aker Kværner som gode oljerelaterte selskaper å satse på. Den høye oljeprisen har ført til bedre tider for oljeselskapene, som dermed kan øke investeringene. Dette vil offshore-sektoren tjene godt på.

Også Tandberg er et av Hartvedts tips. Han påpeker at selskapet har god marginutvikling og omsetningstakt.

Five: Orkla, Telenor og Frontline

- Jeg vil i utgangspunktet råde privatpersoner til å satse i aksjefond, gjerne litt ulike fond med både norsk og internasjonal tilknytning. Men ved sparing i aksjefond må man ha minst fem års perspektiv på grunn av svingninger og risiko, sier økonomisk rådgiver Carsten O. Five til TV 2 Nettavisen.

Skal du først sette penger i aksjer, råder Five deg til å gjøre dette som en hobby. Og han fraråder på det sterkeste å låne penger til aksjespekulasjon.

I november i fjor hadde Five Orkla, Telenor og Frontline på sin liste over de tre heteste tipsene. Disse tre selskapene føler han ingen behov for å bytte ut, ettersom alle tre har gått svært godt og vil være spennende fremover.

- Frontline er spekulativ, og gir størst risiko. Telenor er meget interessant. Aksjekursen har gått voldsomt, og burde nok kunne gå enda mer. Orkla er tryggere, mener Five

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere