RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix

Eksperter spår dollarras

Sist oppdatert:
Den amerikanske dollaren faller til en ny bunn mot euroen. Ekspertene frykter et regelrett ras på nyåret.

Dollaren falt i går til ny bunn mot euroen, da den ble notert til 1,2450 i New York. I handelen tirsdag morgen trakk kursen noe ned, men det holder seg fortsatt over 1,24 ved lunsjtider.

Ifølge analytikerne er det frykt for terroraksjoner under julehandelen i USA som svekker dollaren.

The Economist Intelligence Unit, en del av forlaget som utgir økonomitidsskriftet The Economist, tror på ytterligere fall i dollarkursen. De anslår at det nå er 30 prosent sjanse for at kursen kan falle under 1,50 mot euroen i løpet av neste år, melder BBC.

Economist Unit venter en snittkurs for dollaren gjennom 2004 på 1,27 mot euroen.

Dollaren har allerede falt med rundt 15 prosent mot euroen hittil i år, til tross for at den amerikanske økonomien viser klare tegn til forbedring.

Samtidig som makrotallene viser at økonomien er i ferd med å komme opp på beina igjen, sørger en økning i forbruket for å svekke utenriksbalansen ytterligere ved at etterspørselen for importvarer økes. Det er også det enorme handelsunderskuddet som anses å være hovedproblemet i USAs økonomi.

Dollarfallet kan gjøre livet surt for en rekke norske ekportbedrifter. Til tross for at den norske krona har falt kraftig etter det overraskende rentekuttet fra Norges Bank i desember, er effekten dempet som følge av den sammenfallende dollarreduksjonen.

Den norske krona er tirsdag formiddag svekket mot euro, og noteres til 8,37 kroner.

Følg utviklingen i valutamarkedet her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere