RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Sjefsøkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen.
Sjefsøkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen. (Scanpix)

Eksperter vil doble renten i år

Sist oppdatert:
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen mener sentralbanksjef Svein Gjedrem bør heve renten til fire-fem prosent innen ett år. Han får støtte fra andre økonomer.

Andreassen mener Norges Banks uttalte mål om «...små og ikke hyppige» rentehevinger ikke holder lenger.

- Jeg tror rett og slett ikke at pasienten har godt av denne medisineringen i så stor dose, sier Andreassen til Dagens Næringsliv.

Fallende ledighet og økt antall ledige jobber gjør at Andreassen mener renten nå må opp raskt. Sjeføkonomen i meglerhuset First Securities mener renten bør ligge mellom fire og fem prosent ved utgangen av året. I dag opererer Andreassen med prognose som sier at Norges Bank vil heve renten til 3,5 prosent i løpet av året. Noe han selv mener er for lavt.

Og det er ikke bare Andreassen som mener det. Sjeføkonomen får støtte fra flere kolleger, melder Dagens Næringsliv.

- Jeg er 100 prosent enig med Harald Magnus Andreassen. Jo snarere renten kommer opp på et mer normalt nivå, jo bedre er det, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor. Han fortsetter:

- I dagens situasjon burde renten være nærmere fire prosent enn to prosent. Jo raskere vi kommer dit, jo bedre.

Også sjeføkonom Steinar Juel i Nordea og sjeføkonom Jan Andreassen i Terra støtter opp under First-økonomens ønske om en rask renteheving.

Samtidig med at flere økonomer støtter Andreassen, er det også de som er skeptiske. Porteføljeforvalter og tidligere medlem av Norges Banks hovedstyre Torgeir Høien, mener Svein Gjedrem bør styre etter inflasjonen, og ikke etter arbeidsmarkedet og konjunkturene. Også professor Karen Helen Ulltveit-Moe ved Universitetet i Oslo er skeptisk til en rask og stor renteheving i 2006.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere