RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Elektroniske foto i norske pass

(Foto: Politiet/Politi.no)
Sist oppdatert:
Regjeringen legger i dag fram et lovforslag som skal bane vei for såkalte biometriske pass. Det betyr bruk av elektronisk lagrede ansiktsfoto i norske pass.

Ansiktsfotoene lagres elektronisk i en brikke i passet.

Sikrere
På steder for grensekontroll blir ansiktet til den reisende registrert, og automatisk sammenlignet med opplysningene lagret i passet.

Formålet med de nye biometriske passene er å sikre at passet virkelig tilhører passinnehaveren.

Dette gjøres blant annet for å hindre såkalte identitetstyverier og misbruk av pass til terrorisme eller annen alvorlig organisert kriminalitet.

USA
Norske myndigheter tar sikte på å starte utstedelse av de nye passene fra oktober 2005, for å sikre at de som reiser til USA ikke møter på problemer.

For visumfri innreise krever USA biometri i passene når de er utstedt etter 26. oktober 2005. Reisende med maskinlesbare pass utstedt før 26. oktober i år vil fortsatt kunne reise på disse passene i passets gyldighetstid. Maskinlesbare pass har blitt utstedt i Norge siden 1999.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere