RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Elendig gratis telefon

Sist oppdatert:
Av og til kan det være greit å ikke legge noe imellom: VoipBuster er gratis, men i grunn ubrukelig.

Torsdag kunne vi fortelle om gratis-programmet VoipBuster som tilbyr gratis telefonsamtaler fra pc til fasttelefon. Konseptet er utvilsomt genialt, men av og til hører pris og kvalitet sammen. VoipBuster er et godt eksempel på dette.

Minner om Skype
VoipBuster er et svært enkelt program som brukergrensesnittmessig minner veldig om Skype. Funksjonsmessig er det ikke noe å skryte av; det er i bunn og grunn et program som gjør deg i stand til å ringe fra pc til andre telefoner.

Utover at det ligner på Skype i brukergrensesnittet og at en kan ringe med det, er det ikke mange likheter mellom programmene. En kan ikke ringe til andre VoipBuster-programmer, en kan ikke sende lynmeldinger og en kan ikke bli oppringt.

Overføre med kredittkort
Firmaet bak programmet skryter av at du kan ringe gratis til fasttelefoner i 24 land. Samtaler til andre land og til mobiltelefoner koster derimot penger. Dette trekkes fra en egen konto som en må opprette og forhåndsbetale med kredittkort.

Hvis du velger å ikke sette inn noen penger på kontoen, kan du fortsatt ringe gratis til alle hustelefonene i de 24 landene. Derimot begrenses lengden på samtalene til ett minutt ifølge produsenten. Våre samtaler ble avbrutt etter rundt ett og et halvt minutt. Overfører du én euro til kontoen din (rundt åtte kroner) kan du derimot ringe ubegrenset.

Konseptet virker svært genialt på papiret, og det som kanskje er mest overraskende er at det også fungerer. Du kan ringe til fasttelefoner gratis. Forsinkelsen i lyden er heller ikke plagsomt stor.

Do-telefon
Problemet er derimot lydkvaliteten. Programmet plages av ekko fra samtalepartneren, og lyden fra deg selv slår også gjennom. Slik kan du av og til – men ikke alltid - høre deg selv i hodetelefonene. Det å snakke når en hører seg selv med en liten forsinkelse er en prøvelse.

- Her var det rar lyd. Det høres ut som du er på en liten do eller noe sånn, er responsen undertegnede får når jeg ringer til min mor for å teste programmet.

Siden hun har en teknologisk freak som sønn, har hun fått god erfaring med IP-telefoni. Hun har pent måtte installere Skype, og har blitt en flittig bruker av programmet.

- Jeg ville aldri byttet ut Skype med denne løsningen. Hadde vi hatt litt lenger samtaler, hadde det vært slitsomt å høre på denne lyden, sier hun litt oppgitt.

Ingen underdrivelse
Hun har på alle måter rett. Lyden hakker i tillegg til være belastet med ekko. Lyden bærer heller ikke preg av CD-kvalitet for å være forsiktig.

- Det er veldig irriterende å høre seg selv gjengitt et halvt sekund i etterkant. En blir veldig forvirret av det, var kommentaren til en annen journalist i redaksjonen som har testet løsningen.

Jo da, det er gratis, men av og til kan det være verdt å legge noen ekstra kroner på bordet for å få et produkt som ikke går deg på nervene. Det er selvsagt lov å håpe av VoipBuster blir videreutviklet til et brukbart produkt (de er strengt tatt enda i beta-fasen), men så langt har de ikke kommet ennå.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere