RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Elendig IT-vern i norske bedrifter

(TV 2 Nettavisen/CS)
Sist oppdatert:
Norske børsnoterte bedrifter sparer på IT-investeringene. Sett i lys av dagens virusangrep med Sasser kan dét koste dyrt. To av tre norske bedrifter bestemmer seg enklere for å investere i fysisk sikkerhet enn IT-sikkerhet, viser en ny nordisk undersøkelse.

Norge og Danmark kommer dårligst ut i undersøkelsen, mens Finland er i en klasse for seg med høyt fokus på IT-sikkerhet. Det er sikkerhetsselskapet Symantec som har gjennomført undersøkelsen blant 180 børsnoterte bedrifter i fire land.

Sparer seg til fant
Norge er også på klar jumboplass når det gjelder IT-investeringer i forhold til investering i fysisk sikkerhet. Det synes klart at norske bedriftsledere er reddere for å miste frimerkekassa i resepsjonen enn kunderegister og kontroll på serveren.

Hos en av fire bedrifter begrenses IT-sikkerheten av lave budsjetter. Når det gjelder å måle avkastning på investeringer i IT-sikkerhet er vi derimot bedre enn våre svenske og danske naboer, og bare finnene passer mer på pengene.

- Det vi ser er at det er mye enklere for IT- og sikkerhetsansvarliere å få penger til fysisk sikring framfor IT-sikkerhet, kanskje fordi dette er et mer forståelig og angripelig problem. Det kan tyde på at kompetansenivået er lavere i norske bedrifter enn i våre naboland, sier administrerende direktør i sikkerhetsselskapet Symantec, Henrik Vaage.

Kanskje er norske bedrifter noe mer overmodige enn i nabolandene. Norske bedrifter tror ikke at hackere er noen trussel, hele 71 prosent kjenner i alle fall ikke til at det har skjedd. Det er 27 prosent over gjennomsnittet. Og bare 9 prosent av de norske selskapene tror de faktisk har vært utsatt for hacking, mens hele 44 prosent av svenske og danske bedrifter tror de har det

- Det høres bra ut, men er fordi bedriftene ikke vet om angrepet, de har ikke systemer for å fange det opp, sier Vaage.

Frykter virus, stoler på ansatte
For norske bedrifter er virus fortsatt den suverent største IT-relaterte trusselen. Det mener hele 49 prosent av de spurte bedriftene i Symantecs nordiske Business Issues-undersøkelse.

Mens frykten for virus er gjengs i hele Norden, er norske bedriftslederes tillit til ansatte rørende høy.

Bare 2 prosent av norske bedrifter vurderer udugelige ansatte som den største risikoen og 5 prosemt mistenker misfornøyde ansatte for sikkerhetsbrudd, er dansker og finner betydelig mer mistroiske. I Finland vurderer 22 prosent ”slurvete eller udugelige ansatte” som den største trusselen, men også her er virus suverent det skumleste.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere