RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En billion på Oslo Børs

(scanpix)
Sist oppdatert:
Selskapene på Oslo Børs er verdt 1,175 billioner kroner.

- Jeg skulle på en måte ønske vi kunne fryse Norge akkurat som det er nå, mener børsdirektør Sven Arild Andersen.

Børsdirektøren gjorde sitt for å overgå formiddagssolen da han inviterte til frokostmøte med oppsummering av det første børshalvåret for pressen i dag. Mens den økonomiske veksten sakker farten i Europa, var det lite fremtidspessimisme å spore hos børsdirektøren – selv om han gjerne skulle latt Norge stå på stedet hvil.

Rundet billionen
Utviklingen på Oslo Børs er sterkere enn hos de fleste. Årets første seks måneder har vært preget av den høyeste aktiviteten på børsen noensinne, bedre likviditet i aksjene og svært mange nynoteringer, oppsummerte børsdirektøren. Og ikke minst har kursutviklingen vært svært sterk for de fleste av indeksene.

Den samlede markedsverdien av selskapene på Oslo Børs utgjør 1.175 milliarder kroner, altså godt over én billion. Omsetningen per dag var per i går 5,3 milliarder kroner, mer enn en dobling fra to år tidligere.

- Vi har opplevd en omsetningsøkning som er bemerkelsesverdig. Det er ingen tvil om at det børsnoteringen av Statoil var et gjennombrudd for interessen for Norge, mener Andersen.

Olje for alle penga
Mye av årsaken til den store verdiøkningen ligger i oljeprisene. Under press av et stadig økende forbruk og mindre ledig kapasitet i utvinning og produksjon setter oljeprisen stadig nye nominelle rekorder. Dette slår heldig ut for den oljedominerte oslobørsen, selv om også andre bransjeindekser gjør det sterkt.

– Mye av årsakene til oppgangen ligger i olje. Noe ligger i Kina, og noe ligger i tilfeldigheter. Det er ofte selskapsspesifikke ting som ligger bak de gode kursutviklingene, mener Bruce Diesen, strateg i Handelsbanken Capital Markets.

Mange nykommere
I første halvår i år har 23 nye selskaper blitt besluttet notert på Oslo Børs. 20 av dem er notert per i dag. Med unntak av første halvår 1997 har det aldri blitt notert så mange selskapet i løpet av et halvår som første halvår 2005. Nykommerne finnes særlig i energi, offshore, teknologi og finans.

I 2004 ble 22 selskaper børsnotert, mens ti ble strøket fra notering. Så lange i 2005 har seks selskaper blitt strøket.

- For Norge som nasjon er det utvilsomt en positiv utvikling at stadig flere norske selskaper leverer gode resultater, foretar investeringer og bidrar til sysselsetting og velferd, sier Andersen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere