RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: Christian Steffensen, TV 2 Nettavisen)

En trist dag for Norge?

Sist oppdatert:
- Dette er først og fremst en trist dag for Norge, uttalte Stein Erik Hagen da Ringnes ble hel-dansk i februar. Nå blir hans eget matimperium trolig solgt til utlandet.

Stein Erik Hagen har engasjert seg tungt for å bygge opp et sterkt eiermiljø i Norge. Derfor var han blant dem som sørget da Orkla solgte sin eierandel på 40 prosent i Ringnes og resten av bryggerivirksomheten til danske Carlsberg.

- Trist
- Først og fremst er dette en trist dag for Norge. Det er synd at Orkla må gi opp satsingen på bryggerivirksomhet, sa Hagen da han var på vei inn til sentralbanksjef Svein Gjedrems årstale samme dag som Ringnes-salget ble kjent.

Uttalelsen falt til tross for at Hagen i egenskap av å være storaksjonær i Orkla innkasserte et ekstraordinært utbytte på 430 millioner kroner i kjølvannet av handelen.

Rimi blir utenlandsk
Nå har Stein Erik Hagen tilbudt seg å selge sin eierandel i det nordiske matkonsernet ICA. ICA eier blant annet Rimi-kjeden, som Hagen i sin tid bygde opp.

Hagens medaksjonær i ICA, nederlandske Ahold, er forpliktet til å kjøpe ut Hagen dersom ICA Förbundet skulle bestemme seg for å takke nei til salgstilbudet fra nordmannen.

Det eneste spørsmålet som gjenstår, er prisen. Aholds pressetalsmann Fritz Schmuhl sier til TV 2 Nettavisen onsdag at Hagen etter deres mening ikke kan forlange mer enn 6,9 milliarder kroner for aksjene, mens Hagen tidligere har antydet en verdi på mellom 8 og 10 milliarder.

ICA Förbundets informasjonssjef Anders Hallgren vil på sin side ikke røpe hvilken pris Hagens familieselskap Canica forlanger i brevet som ble oversendt svenskene i går.

Grossist i dagligvarer
Stein Erik Hagen er imidlertid ikke helt ute av dagligvarebransjen selv om aksjesalget skulle gå i boks. Med sin eierandel på rundt 9 prosent i Orkla er han en av de største eierne i et konsern som i stor grad lever av å selge veletablerte merkevarer via dagligvarebutikker over hele Norden.

Stein Erik Hagen er også den dominerende eieren i Steen & Strøm, som er en av Skandinavias ledende kjøpesenterkjeder.

Styrtrik
«Rimi»-Hagen er en av landets aller rikeste, og det store spørsmålet er nå hva han skal gjøre med de 6,9 milliardene han trolig får for ICA-aksjene. Hagen fikk 2,2 milliarder i kontanter allerede da Ahold kjøpte seg inn i ICA i 1999. En stor del av denne summen er nå syltet ned i Orkla-aksjer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere