RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

ESA godtar regjeringens distriktsplan

EFTAs overvåkingsorgan ESA godtar regjeringens plan om en myk overgangsperiode for innføring av arbeidsgiveravgift i distriktene.

Det er en gladmelding til mange norske arbeidsgivere, som dermed slipper å betale full arbeidsgiveravgift fra 1. januar neste år.

ESA sier ja til den norske regjeringens ønske om at arbeidsgiveravgiften i skattesone tre og fire settes opp fra henholdsvis 6,4 og 5,1 prosent til full sats på 14,1 prosent over en treårsperiode.

- Norge har argumentert godt for en overgangsperiode. Vi har forståelse for at full avgift fra første dag ville skapt vanskeligheter for bedriftene, sier ESA-president Einar Bull til NTB.

Presset Norge
Det var ESA som i første omgang presset Norge til å endre den differensierte arbeidsgiveravgiften - det viktigste distriktspolitiske virkemidlet regjeringen har.

Fra neste år skulle arbeidsgivere over hele landet betale full avgift – bortsett fra i Nord-Troms og Finnmark, som beholder nullavgift. Men nå har EFTA-overvåkerne gitt mange arbeidsgiverne en myk overgangsperiode.

Den differensierte arbeidsgiveravgiften har gitt bedrifter i Utkant-Norge samlede skattelettelser på 8 milliarder kroner i året.

ESA har foreløpig ikke gitt svar på Norges spørsmål om å erstatte differensiert arbeidsgiveravgift i distriktene med transportstøtte.

8 milliarder kroner
Den norske regjeringen har lovet at avgiften den nå pålegges å kreve inn, skal føres tilbake til distriktene i en eller annen form.

EØS-avtalen åpner for at det kan gis økonomisk støtte til områder med lav befolkningstetthet og høye transportkostnader.

Men ESA har tidligere vært kritisk til Norges planer, og sagt at regjeringen vil gi for mange kommuner transportstøtte. Overvåkerne i Brussel har også krevd at Norge må dokumentere bedre grunnlaget for å gi transportstøtte til arbeidsgivere i sørlige fylker som Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane og Sør-Trøndelag.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere