RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Et hav av tollfrie muligheter

Sist oppdatert:
Norge har færre tollbarrierer enn EU, faktisk er de fleste produkter blitt tollfrie etter at regjeringen i 2002 fjernet tollbarrierer på godt over 600 vareslag.

Men vær forsiktig! Hvis du handler mat og klær kan du dumpe opp i en vond felle. Her varierer tollsatsene både med om vi har frihandelsavtale med landet, og med hva slags vare du handler, ifølge Forbrukerportalen.

Mat

Det er nok av ting å fråtse i der ute. Du får kjøpt alle slags matvarer over internettet, og utvalget kan konkurrere med de beste delikatesseforretningene i Norge.

Privat import av mat er ikke direkte regulert verken i lov eller forskrift, men her gjelder det å holde tunga rett i munnen. Å handle innenfor EØS-området er restriksjonsfritt - hvis du kjøper i små mengder.

Handler du for eksempel animalske produkter fra land utenfor EØS området, må du ha et helsesertifikat fra en veterinær som går god for kjøttet.

Ulike satser på klær

Som regel ligger tollsatsene på klær rundt 12 til 13 prosent, men det varierer fra plagg til plagg.

Handler du klær og tekstiler fra EU-land, slipper du disse tollsatsene. Det samme gjelder for noen få utviklingsland, derfor kan det være lurt å høre med Tolldirektoratet først.

Hva kan man handle?

Man kan få alle slags varer på nettet, fra oster som pent hever seg over delikatessebutikkene i pris, til fersk kaffe. Men kjøp først og fremst varer som ikke Norge produserer selv, fordi disse varene har en svært høy tollbeskyttelse, bortsett fra kaffe som er blitt fritatt.

Når du handler på internett, husk:

¿ Du slipper både toll og merverdiavgift for kjøp under 200 kroner.

¿ Bruk Tolldirektoratets valutakurser.

¿ Unngå å handle for 199,98 kroner - valutakursene kan endre seg. Det er varens verdi når den ankommer Norge som er avgjørende.

¿ Sørg for at forsendelsen er godt merket med innhold, verdi og opprinnelsesland. Er den ikke merket utenpå, må det ligge en faktura inni som forteller verdi og forsendelseskostnader.

Handler du for mer enn 200 kroner, husk:

¿ Nå må du betale moms på alle varer, unntatt bøker.

¿ Klær og tekstiler får toll på rundt 10 prosent.

¿ Posten kan tilby forenklet fortolling for varer under 1000 kroner. Det er inkludert i ankomstgebyret på 70 kroner.

¿ Har du handlet for over 1000 kroner, kan du ikke lenger få forenklet fortolling, og fortollingsjobben blir mer komplisert. Nå skal Posten ha det dobbelte, 150 kroner, for jobben. Det samme gjelder matvarer over 200 kroner.

Varer med særavgift

Noen varer betaler vi særavgift for. For disse varene gjelder ikke 200-kronersgrensen:

¿ Sukker

¿ Sjokolade og sukkertøy

¿ Drikkevarer som brus

¿ Alkohol

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere