RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Etnisk rabatt var vanlig praksis

Sist oppdatert:
Helt fram til 2003 var det å gi en etnisk rabatt normalt. Les mer om utviklingen her.

Den nye diskrimineringsloven skal nå hindre forskjellsbehandling på grunn av rase. Tidligere har det vært vanlig praksis for enkelte reisebyråer og flyselskaper å tilby en egen etnisk rabatt.

Juli 1998:
- En stor del av vår inntjening kommer fra kunder i Thailand. Det blir forventet at vi har etnisk prising, sier salgskonsulent Morten Balk ved Thai Airways’ hovedkontor i Danmark.

Balk bekrefter at flyselskapet også tilbyr etnisk rabatt til andre asiatiske reisemål.

- Flere flyselskaper gjør det samme, og det er viktig ikke å la andre selskaper få store konkurransefortrinn, sier Balk til Aftenposten.

Juli 1998:
Aftenposten Aften kartla ti av Oslos reisebyråer som spesialiserer seg på reiser til fjerntliggende strøk. Samtlige bekrefter at de er kjent med etnisk prising. I samarbeid med store flyselskaper gir reisebyråene en pris til etniske nordmenn og en pris til nordmenn med minoritetsbakgrunn. Prisforskjellen varierer mellom 200 til 1.800 kroner.

Et av reisebyråene beskriver også at pruting er vanlig, og at pruting kan føre til at prisen reduseres med opptil 500 kroner.

Juli 1998:
Verken Konkurransetilsynet, Forbrukerrådet eller Forbrukerombudet mener etniske priser hører til under deres ansvarsområde.

- Markedsføringsloven regulerer ikke priser, sier forbrukerombud Torfinn Bjarkøy til Aftenposten.

Landets fremste ekspert på strafferett, Johs Andenæs, kan heller ikke se at etnisk prising reguleres av norsk lov. - Neppe ulovlig, sier Andenæs.

Juni 2000:
Saken tas opp i Stortinget. Øystein Hedstrøm (Frp) stiller spørsmål til arbeids- og administrasjonsminister Jørgen Kosmo (Ap):

Det hevdes at enkelte norske reisebyråer diskriminerer sine kunder ved å gi rabatter på flyreiser basert på etnisk opprinnelse. Hva synes statsråden om dette?`

Kosmo svarer blant annet at Konkurransemyndighetene er kjent med at reisebyråene prisdiskriminerer enkelte kjøpegrupper ved salg av utenlandsreiser, men at konkurranseloven ikke fastsetter noe forbud mot prisdiskriminering.

Desember 2003:
Kameratene Pervez Iqbal og Thor Werner Andersen tok turen til Pakistan. Iqbal betalte 9.500 kroner for første klasse til Pakistan. Andersen måtte ut med 13.300 for økonomiklasse på samme flyet.

Pakistan International Airlines bekrefter at det eksisterer egne priser for ikke-pakistanere.

I artikkelen står det også at Thai Airways, KLM, Singapore Airlines og Lufthansa har i mange år solgt billigere billetter til enkelte minoritetsgrupper.

- I Norge har vi store minoritetsgrupper som for eksempel vietnamesere. Disse har et ønske om å besøke hjemlandet, og da har det vært en kultur at flyselskapene har sett dem i nåde. Derfor har de fått rabattert pris, sa daglig leder Hilde Hirai i Thai Airways.

Januar 2006:
Det nye Likestillings- og diskrimineringsombudet bekrefter at den nye diskrimineringsloven regulerer forskjellsbehandling på grunnlag av etnisk bakgrunn.

- Etnisk prising er ulovlig, sier informasjonsrådgiver Ingrid Dåsnes.

Det danske forbrukerprogrammet Kontant avslørte ved bruk av skjult kamera at etnisk prising fortsatt praktiseres i Danmark. Både Thai Airways og reisebyrået Reisehuset bekreftet dette.

I Norge har imidlertid praksisen forandret seg. Både Thai Airways og Reisehuset i Norge sier at det er slutt på å gi kunder med minoritetsbakgrunn etnisk rabatt på flyreiser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere