RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

EU gransker norsk laksenæring

EU innleder en gransking av den norske laksenæringen, men avviser britisk krav om å innføre beskyttelsestiltak mot norsk laks.

Norge feirer EU-kommisjonens beslutning som en liten seier, selv om laksenæringen ikke har sluppet helt av kroken.

Norsk laksenæring håpet å unngå en granskning, men var aller mest redd for midlertidige beskyttelsestiltak under granskingen, som ville betydd ødeleggende kvoter og straffetoll for norsk fisk.

- Vi er ikke nervøse for utfallet av en formell gransking. Tvert om tror vi en granskning kan være positivt. Vi vet at vi har en del å fare med i denne saken, sier avdelingsdirektør Astrid Holten i Fiskeridepartementet til NTB.

Lakseaksjene steg onsdag på Oslo Børs, ifølge TDN Finans.

Det var Storbritannia som ba om beskyttelsestiltak mot lakseimporten fra utenforland som Norge og Chile for å beskytte egen næring.

Den britiske handelsministeren Mike O'Brien fortalte alt mandag den norske fiskeriministeren Svein Ludvigsen om at kravet ikke fikk gjennomslag i EU.

Først fredag tar EU-kommisjonen den formelle beslutningen om å innlede granskning. Kommisjonen regner med å bruke to-tre måneder på å gjennomgå importstatistikker, prisutvikling og markedsandeler.

Norge tviler på at granskningen vil føre til forslag om beskyttelsestiltak.

- Norge er ikke beskyldt for dumping eller ulovlig subsidiering. Det handler om at noen synes det rett og slett er for mye norsk fisk på markedet. Men i en frihandelssituasjon er det ikke forbudt å selge mye fisk, argumenterer Holten.

Storbritannia fikk lunken respons på kravet om beskyttelsestiltak fra andre EU-land enn Irland.

Særlig Sverige, Danmark, Tyskland og Frankrike, alle store importører av norsk fisk, har stått imot proteksjonistiske tiltak.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere