RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

EU lemper på kravene

Sist oppdatert:
EU-stormaktene Tyskland og Frankrike greier ikke å overholde EUs eget regelverk. Budsjettunderskuddene truer stabilitetspakten, men EU ga etter for press.

Ikke uventet gikk Frankrike og Tyskland seirende ut av budsjett-bataljen i EU. De to stormaktene i EU får det som de vil. EU vil ikke tvinge dem til å overholde stabilitetspakten.

Avtalen går ut på at Frankrike og Tyskland nærmest selv får bestemme når de skal få kontroll over sine budsjettunderskudd, noe som er stikk i strid med EU-kommisjonens ønsker, melder NTB.

Gir etter

Begge land har store problemer med å overholde reglene for budsjettunderskudd i EUs såkalte stabilitetspakt, og i avtalen som ble inngått tirsdag, krever EU at Frankrike og Tyskland overholder paktens krav i 2005. Men også dette kravet kan bli fraveket dersom den økonomiske veksten ikke blir så sterk som forventet.

De 12 landene i eurosonen har inngått en avtale om at budsjettunderskuddet skal være under tre prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP). Stabilitetspakten skal sikre tillit til euroen som valuta.

Sint EU-kommissær

Til tross for at flere EU-land har problemer med å overholde kravene, insisterer Italias finansminister Giulio Tremonti på at stabilitetspakten blir ivaretatt, også etter tirsdagens avtale.

Men en sint Pedro Solbes, som er EU-kommissær for økonomiske og pengepolitiske spørsmål, mener finansministrene har handlet i utakt med reglene, og han ville ikke utelukke rettslige skritt for å opprettholde EUs lovverk.

Solbes mener avtalen undergraver stabilitetspakten, men dette tilbakevises av Frankrikes finansminister Francis Mer og hans tyske kollega Hans Eichel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere