RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

EU-straff kan bli gavepakke

Sist oppdatert:
Dersom EU innfører minstepris på norsk laks kan det paradoksalt nok komme til å bli en gullkantet avtale for norsk fiskeindustri.

Etter det Stavanger Aftenblad har grunn til å tru, er det flertall i EU-kommisjonen for å innføre minstepris på norsk laks fra 6. februar, for å verne oppdretterne i Skottland og Irland mot konkurranse.

EUs fiskeindustri - som sysselsetter tusenvis av mennesker med å bearbeide norsk laks - er i harnisk.

Minsteprisordningen er laget slik at hele EU-industrien kan bli utkonkurrert, blant annet av filetindustrien i Norge.

- Straffer EU

- De man straffer er europeisk foredlingsindustri, og så forgyller man norsk foredlingsindustri. De kan jo gå syngende til banken med denne avtalen, sier styreleder Peter Bamberger i Danmarks Fiskeindustri- og Eksportforening.

Vanskelighetene oppstår i det markedsprisen på laks faller ned mot eller under minstepris.

Dess lavere pris, dess større problemer for EU-virksomhetene. Mens norsk filetindustri i en slik situasjon får lavere og lavere råvarekostnader, må Bamberger sine medlemmer betale minstepris. Samtidig er minsteprisen for importerte fileter satt så lavt at EU-industrien blir utkonkurrert på pris av bedrifter fra Norge og andre land utenfor EU.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere