RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

EU vil ha mer teleovervåking

Sist oppdatert:
EU-parlamentet vedtok onsdag en kontroversiell lov om lagring av telefonsamtaler og datafiler i opp til to år for å bekjempe terrorisme og annen kriminalitet.

Den nye loven krever at teleselskaper lagrer data i inntil to år, og vil gi politiet tilgang til informasjon om telefonsamtaler, tekstmeldinger og internettdata, men ikke selve innholdet.

Den nye lovgivningen er et svar på terrorangrepene i Madrid i fjor og i London i år, melder nyhetsbyrået Reuters.

Fra Storbritannia, som for tiden har presidentskapet i EU, betegnes dette som et viktig skritt i kampen mot terrorisme og organisert kriminalitet. Landet fremmet forslaget om de nye reglene etter terrorangrepet i London i sommer.

Men fra telekombransjen og forkjempere for privatlivets fred, kommer det innvendinger.

- Myndighetene må nå gjøre bedrifter til ubetalte politiassistenter, sier Bernhard Rohleder, som leder den tyske bransjeorganisasjonen Bitkom, til Reuters.

Europeiske teleselskaper har også protestert, og mener kravene vil hemme europeisk konkurranseevne, for eksempel i forhold til operatører som ikke holder til i Europa, og som dermed ikke omfattes av kravene.

I Norge har Datatilsynet også reagert. - I kampen mot terrorspøkelset er vi i ferd med å få en fullstendig uthuling av personvernet, sa direktør Georg Apenes i Datatilsynet til NRK i forrige uke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere