RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(EPA/Scanpix)

Eurofighter-avtale til 118 mrd.

Sist oppdatert:
Saudi-Arabia har bestilt 72 kampfly av typen Eurofighter Typhoon fra Storbritannia.

(NA24): Den britiske flyindustrien opplevde en merkedag av de sjeldne onsdag, da myndighetene annonserte en Eurofighter-avtale med Saudi-Arabia til en anslått verdi på 118 milliarder kroner.

Ifølge The Independent innebærer avtalen en bestilling på 72 kampfly. Flyene skal erstatte Saudi-Arabias kampflyflåte som ble kjøpt på 80- og 90-tallet i forbindelse med olje-for-mat-programmet.

Avtalen er den første som er gjort med et land utenfor Europa, og førte til en pen børsoppgang for BAE Systems, som eier 37 prosent av aksjene i det paneuropeiske konsortiet som produserer Eurofighter. Rolls-Royce, Smiths Group og Dowty nyter også godt av avtalen.

Selve flyene har en pris på fire milliarder pund, men avtalen innebærer også opplæring, levering av reservedeler og annen teknisk støtte som ifølge The Independent vil øke verdien med 150 prosent.

Storbritannia, Tyskland, Italia og Spania har til sammen kjøpt 620 Eurofighter-fly.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere