RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Få krisehjelp mot virus

Sist oppdatert:
Tidenes verste datavirus har herjet siden mandag kveld. I kveld kan det ende med katastrofe. Her finner du krisehjelp for å fjerne viruset.

Sobig.F-viruset som har herjet vilt siden mandag kveld er tidenes mest aggressive datavirus. Aldri har et virus vært så intensivt over så lang tid. Millioner PC-er over hele verden er smittet og hvert minutt smittes nye maskiner.

SI DIN MENING:
Hvor mange virusmail får du i timen?
Ingen
1-50
50-200
Over 200
Aner ikke

Se resultat
Viruset ble oppdaget i USA mandag kveld og allerede tirsdag formiddag hadde viruset alt spredd seg til i 51 land. Fredag melder nettstedet Messagelabs at minst 161 land er rammet og spredningen er større enn noen gang.

- Vær så snill å stopp det
- Egentlig er det vanvittig at dette fortsatt sprer seg. Det er ingen tvil om at de som har laget det er veldig flinke folk. De har klart å lamme hele verden, sier Roger Haug i Computer Associates til TV 2 Nettavisen.

Bakgrunnen for at dataviruset fortsatt lever i beste velgående er noe usikkert. Derimot er det på det rene at nettbrukerne fortsatt ikke har tatt trusselen på alvor. Nå ber både Computer Associates og de andre datasikkerhetsselskapene på sine knær om at brukerne sikrer seg.

Her finner du gratisverktøy for å fjerne Sobig.F

Norman Antivirus

Computer Associates

Symantec

Trend Micro

- Alle antivirusselskapene har lagt ut gratisverktøy for å fjerne viruset. Last ned dette og sørg samtidig for å oppdatere Windows. Det er lett å bli kvitt dette viruset og det må gjøres, sier Haug.

Datasikkerhetseksperten frykter utviklingen for viruset. Sobig.F-viruset er programmert til å hente ned en egen oppdatering klokken 20 i kveld. Hva som ligger i denne oppdateringen er det ingen som vet. I verste fall kan dette ødelegge datamaskinen fullstendig.

Klokken tikker
- De som har laget viruset har jo fått alle til å si at dette bare skaper nettverkstrafikk og ikke gjør noen stor skade på selve maskinen. Det kan virke som om den skaden kommer nå i kveld. Hvis den koden som lastes ned klokken 20 inneholder et destruktivt virus som Melissa er vi virkelig ute å kjøre. Da er det bare å ta frem penn og papir, sier Haug.

Koden som dataviruset skal hente ligger på et 20-talls servere i USA. FBI og amerikansk etterretning har startet jakten på serverne. Men snaue åtte timer før viruset starter nedlastingen er det fortsatt ikke spor etter de giftige serverne.

Hva oppryddingen av Sobig.F-viruset til slutt vil koste er det ingen som en gang våger å tenke på. Ryddejobben etter virus som ILoveYou beløp seg til 15 milliarder kroner. Sobig-angrepet kommer til å koste flere ganger denne summen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere