RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Kallestad, Gorm (Scanpix)

Får skattegave på én milliard

Sist oppdatert:
Oppnår i tillegg en avkastning på over 10 prosent. Disse norske ungdommene er smarte.

Flere enn noen gang har Boligsparing for unge (BSU). Nesten 700.000 mennesker i gruppen 18- 34 år, eller 64 prosent har tatt denne spareformen i bruk, viser en undersøkelse Norsk finansbarometer 2013 som TNS Gallup har gjennomført på oppdrag for Finans Norge.

– BSU er en svært gunstig spareform som passer de fleste i den aktuelle aldersgruppen, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Hun viser til den store skattefordelen og de gode rentevilkårene bankene tilbyr.

Skattefordelen går ut på at du får 20 prosent skattefradrag av det beløp du setter inn på BSU hvert år. Maksimalt årlig innskudd er 20.000 kroner - noe som gir 4.000 blanke kroner i skattelette.

Én milliard i skattelette
I 2011 var det ca. 320 000 skatteytere som fikk skattefradrag for BSU-innskudd. Til sammen utgjorde dette skattefradraget drøyt 800 millioner kroner.

- I årene frem til 2011 økte antallet med skattefradrag i BSU-ordningen med cirka 20.000 årlig. Vi antar dette tallet har økt i 2012 og 2013 som en følge av fokus på sparing til egenkapital ved boligkjøp. En realistisk antagelse er at antallet i år vil ligge på cirka 370.000. Med et gjennomsnittlig skattefradrag på cirka 2.700 kroner vil BSU-ungdommen i år få totalt én milliard kroner i samlet skattelette, sier Neverdal.

I tabellen nederst i saken ser du hvilke banker som tilbyr best BSU-rente akkurat nå

Kombinasjonen høy sparerente og skattefradrag gjør at BSU-sparing gir deg en avkastning som er bedre enn nesten alle andre alternativer.

12,6 prosent avkastning
- Hvis du sparer 20.000 kroner i året på en BSU-konto med fem prosent rente fra du er 26 i syv år, og 10.000 kroner det siste året, blir avkastningen, dersom du tar ut pengene når du er 34 år gammel, etter skatt 9,1 prosent. Dette tilsvarer 12,6 prosent før skatt, sier privatøkonomiekspert Rune Pedersen i smartepenger.no.

Avkastningen etter skatt er alle høyest når man sparer med maksimalt tempo. Grunnen til det er at skattefradraget på 20 prosent av beløpet teller mer enn når du sparer over lengre perioder.

- Men dette må ikke forstås slik at det ikke lønner seg å spare i BSU over lengre tid, eller om pengene tas ut senere enn 34 år. For eksempel går avkastningen ned til 6,6 prosent etter skatt (9,2 prosent før skatt) ved å ikke ta dem ut før fylte 38 år, sier Pedersen.

Enda bedre enn nedbetaling av boligån
Han mener det er viktig å spare full kvote på 150.000 kroner, som gir et skattefradrag på totalt 30.000 kroner.

- Renten er så høy på BSU at man ikke taper noe i forhold til å alternativt å betale avdrag på etboliglån med normal boliglånsrente - en rente som er mye høyere enn andre sparerenter i bank. Målt i forhold til å betale ned på et vanlig boliglån er BSU-gevinsten i praksis det samme som skattefradraget, sier Pedersen.

Han understreker at du må tjene minimum 56.000 kroner årlig for å få høy nok skatt til maksimalt BSU-fradrag.

Du kan beregne din egen avkastning på BSU-sparingen med BSU-lønnsomhetskalkulatoren.

Finans Norge mener det er flere fordeler ved BSU enn den høye renten og skattefradraget.

– Kravet til egenkapital ved boligkjøp har økt, noe som gjør egen sparing i BSU ekstra attraktivt, sier Neverdal.

Flere sparte i fjor
Blant dem som oppgir at de har en BSU konto, satte nesten 80 prosent inn penger på kontoen i fjor. Det er en økning på seks prosentpoeng fra året før, viser undersøkelsen.

– Det er positivt at så mange benytter seg av denne gunstige sparemuligheten. Det å vise spareevne- og vilje er dessuten i seg selv positivt når man søker lån, sier Neverdal.

I februar 2013 var det i alt 27,5 milliarder kroner innestående i BSU-ordningen, ifølge Statistisk Sentralbyrå. Det er mer enn noen gang før og en økning på 16 prosent fra samme måned året før.

Ønsker økt sparebeløp
Finans Norge mener BSU-ordningen bør forbedres ved å øke beløpsgrensen for sparebeløp slik at flere får mulighet til å spare nødvendig egenkapital til å kjøpe bolig.

Maksimalgrensen for BSU er nå på 150 000 kroner, mens Finans Norge mener en dobling vil være hensiktsmessig.

- Ikke minst sett i lys av myndighetens kapitalkrav om minst 15 prosent egenkapital og den sterke veksten i boligprisene de siste årene. Sist beløpsgrensene ble oppjustert var i 2009, sier Neverdal.

Landets beste BSU-banker - landsdekkende og lokalbanker:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere