RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Faremo er Statoil-favoritt

Foto: Jon Eeg Phrasea, Scanpix
Sist oppdatert:
Grete Faremo (48) er lesernes suverene favoritt til å overta som konsernsjef i Statoil. Hun blir i så fall den første kvinnelige toppsjefen i selskapet.

Grete Faremo er den suverene vinneren i TV 2 Nettavisens uhøytidelige leseravstemning. Hele 21 prosent av de 1730 som stemte, mener at Faremo er best skikket til å overta som toppsjef i Statoil etter Olav Fjell.

Konstituert konsernsjef Inge K. Hansen inntar en like suveren andreplass, med 15 prosent av stemmene. Også tidligere Statoil-direktør Terje Vareberg og eks-sjef i Kreditkassen, Tom Ruud, vurderes som sterke kandidater av TV 2 Nettavisens lesere.

Klartenkt

Juristen Grete Faremo har lang fartstid både i politikken og i næringslivet. Hun betegnes som sterk, rakrygget og klartenkt, egenskaper som gjør henne godt skikket for en toppjobb i næringslivet.

Den første statsrådsjobben fikk hun i 1990, da hun satt som bistandsminister under Gro Harlem Brundtland. To år seinere ble hun bedt om å overta som justis- og politiminister, en post hun beholdt i fire år. Deretter inntok hun statsrådskontoret i Nærings- og energidepartementet. Der satt hun bare noen måneder før hun ble presset ut i det hun betegnet som et ”politisk røvertokt”.

Trakk seg fra rikspolitikken

Faremo ble presset ut av regjeringen i 1996.
Faremo ble presset ut av regjeringen i 1996.

Faremos bane ble at hun ikke ble informert om at SV-veteranen Berge Furre ble gransket av overvåkingspolitiet. Stortingsflertallet krevde at hun tok det konstitusjonelle ansvaret for Furre-granskingen, og trakk seg ut av regjeringen.

Forholdet mellom daværende statsminister Torbjørn Jagland og Faremo var svært anstrengt i tida etter at hun ble presset ut, og Faremo valgte å ta en pause fra rikspolitikken.

Faremo varslet samtidig at hun vurderer å komme tilbake en eller annen gang i framtida.

- Jeg ser på det som har skjedd som politikk, ikke som et personlig angrep på meg. Jeg er flaska opp med politikk, og har et realistisk forhold til slike ting, uttalte hun til Dagbladet i desember 1996.

Storebrand-direktør

Grete Faremo har de siste seks årene innehatt ulike toppstillinger i forsikringsgiganten Storebrand. Den siste fikk hun i fjor, da hun ble utnevnt til konserndirektør for næring og samfunn.

Faremo sa nylig opp sin stilling i Storebrand etter at hun fikk tilbud om å bli superlobbyist for it-kjempen Microsoft. Den stillingen trer hun inn i 1. desember i år. Det planlagte jobbskiftet kan være det som får Faremo til å takke nei til et eventuelt jobbtilbud i Statoil.

Første kvinne?

Statoil har hatt bare tre toppsjefer i løpet av de cirka 30 årene selskapet har eksistert. Alle tre har vært menn. Faremo blir med andre ord den første kvinnen til å lede Statoil dersom hun får tilbud om jobben.

Grete Faremo er for tida på reise i utlandet, og er ikke tilgjengelig for kommentar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere