RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fastrenta under 4 prosent

(TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Rentenivået har ikke vært lavere siden 50-årene, og lånetakerne strømmer til bankene for å binde renta. Nå reklameres det med fastrenter under 4 prosent for første gang. Her er de beste tilbudene.

Norges Bank har servert lånetakerne tidenes gavepakning gjennom våren og sommeren. Siden desember i fjor har sentralbanksjef Svein Gjedrem kuttet renta med 4,0 prosent.

Og mer kan det bli. Flere makroøkonomer venter at renta kan falle ytterligere i løpet av høsten. Enkelte spår at vi kan komme helt ned mot 2,0 prosent.

Spekulasjonene om lavere rente, og ikke minst forrige ukes kraftige rentekutt fra Gjedrem har sørget for at også fastrentesatsene har falt den siste tiden. Flere banker har fulgt opp, og for første gang tilbys fastrente til under 4 prosent.

Første gang under 4 prosent

BNbanks beste fastrentetilbud er 3,99 prosent, baksiden av medaljen er at du kun får binde deg for drøyt ett år.

- Det er første gang vi har kunnet gå så lavt, sier leder for personmarkedet i BNBank, Erik Ingier, til TV 2 Nettavisen.

Tilbudet gjelder fram til neste sommer. Ifølge banken er de aller fleste kundene på jakt etter tilbud med lengre bindingsperioder.

- Forespørslene går mest på fastrente over tre eller fem år. Der har imidlertid satsene steget, slik at spriket mellom såkalt kort og lang rente har blitt større. Det er et signal om at man har forventninger om at økonomien skal forbedre seg, sier Ingier.

Mens fastrentetilbudene over tre år fortsatt ligger under 5 prosent, er beste tilbud over fem år 5,6 prosent. Ønsker du å binde renta over de neste 10 årene stiger rentesatsen til 6,22 prosent.

Ville vurdert lengre perioder

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea mener imidlertid at det kan være lurt å vurdere lengre bindingsperioder for fastrenta.

- Jeg vil ikke anbefale fastrente med tre års bindingsperiode. Jeg har inntrykk av at markedet priser inn en litt for rask renteoppgang, sier Juel.

- Hvis jeg skulle ha bundet renta ville jeg valgt lengre perioder, et sted mellom fem og 10 år, legger han til.

Hvem bør binde?

- Hvem bør binde renta?

- Det er primært de som er veldig sårbare overfor endringer i renta. Har du ikke økonomi som klarer en kraftig oppgang noen år fram i tid, bør du vurdere å sikre deg. Det kan også være en fordel hvis du synes det er greit å ha en oversiktelig økonomi, sier Juel.

Sjeføkonomen tror det er lite å tape på rentebinding nå.

- Jeg tror ikke du taper penger på å binde renta nå, og om du skulle tape noe vil det ikke være mye, sier han.

Har bundet

- Har du selv bundet renta?

- Ja, men det er en stund siden, sier Juel.

Norges Bank avholder sitt neste rentemøte 17. september. Markedet har allerede priset inn at Gjedrem vil kutte ytterligere i styringsrenta.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere