RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fedon slaktes av Stabburet

Sist oppdatert:
Pizza Grandiosa er proppfull av såkalte blodsukkerbiter, ifølge Fedon Lindberg. - En meningsløs påstand, og sverting av våre produkter, sier Stabburet.

(SIDE2): Lindberg er aktuell med boken «Sukkerbiten». Her har han regnet ut antall blodsukkerbiter i over 800 dagligvarer. De såkalte blodsukkerbitene omfatter både naturlig og tilsatt sukker, og andre fordøyelige karbohydrater.

Fedon skylder på Dagbladet
I helgen ble noen av Fedons konklusjoner lagt frem i et stort intervju i Dagbladet. Her ble det blant annet hevdet at 292 gram Pizza Grandiosa har 40 blodsukkerbiter i seg. Disse påstandene møtte motstand fra flere ernæringseksperter.

- Dette blir veldig feil, fordi Fedon ikke skiller mellom tilsatt sukker som bare gir tomme kalorier og andre karbohydrater som vi trenger for å få energi og andre viktige næringsstoffer. Alle er enige om at vi bør kutte ned på rent sukker, men å redusere den totale mengden karbohydrat vil jeg fraråde - med mindre du må gå ned i vekt, uttalte cand.scient i ernæring Gry Hay i WayToGo til avisen i forbindelse med Lindbergs uttalelser.

- Dagbladet valgte Grandiosa som en av varene som var med i artikkelen til Dagbladet, i forbindelse med lanseringen av min bok «Sukkerbiten», ikke med lanseringen av vår pizza. Hvorfor Grandiosa ble valgt som et av produktene i artikkelen og på hvilken måte det hele ble fremstilt i avisen kan kun Dagbladet besvare. Jeg vil poengtere, som det også kommer frem både i artikkelen og i min nye bok, at dette dreier seg om «blodsukkerbiter», og ikke «sukkerbiter». Jeg har ingen som helst grunn til å tro eller mene at Grandiosa er tilsatt sukker, sier Fedon Lindberg til Side2.

Lanserer egen pizza
Mandag denne uken kom en pressemelding skrevet av det oppdragfinansierte nyhetsbyrået Newswire for distributøren av Fedon-pizzaen, Collett Pharma.

– Pizzaen er ment som et alternativ til de som vil leve sunt, men samtidig vil ha det enkelt. Skal vi forbedre den norske folkehelsen, må vi begynne med den maten vi spiser mest av, uttaler Fedon Lindberg i denne pressemeldingen.

I pressemeldingen dras det også paralleller til Grandiosa;

Pizzaen på 300 gram gir hele 40 gram protein og mindre enn 30 gram karbohydrater, 63,5 prosent mindre enn Pizza Grandiosa. Den inneholder 15 gram fiber, som er over halvparten av den anbefalte daglige fibermengden.

– Pizzaen kan brukes under vektreduksjon fordi den har langsomme karbohydrater som gjør at metthetsfølelsen varer lenge. Pizzaen har riktig fett og inneholder 33 prosent færre kalorier enn for eksempel Pizza Grandiosa, sier Lindberg i pressemeldingen fra Newswire.

– Også fettinnholdet er lavere, ikke minst av det mettede fettet, sier Fedon.

- Bryter god forretningsskikk
Stabburet som produserer Pizza Grandiosa har ikke mye til overs for Fedons påstander. De mener han sverter deres produkter.

- For oss er det viktig å slå fast at Grandiosa ikke inneholder den mengden sukker som Fedon oppgir. En Grandiosa inneholder 0,8 gram tilsatt sukker, det er under en halv sukkerbit. Denne sukkermengden tilsettes tomatsausen for å få en rundere smak. Vi synes han bryter god forretningsskikk når han går ut og sverter konkurrenters produkter. Han bruker bevisst et kjent merke for å få oppmerksomhet rundt sine egne produkter, sier informasjonssjef hos Stabburet, Robert Rønning, til Side2.

- Vår konklusjon er at dette er tatt ut av sin sammenheng. I forhold til den sukkerdebatten vi har hatt her i landet den siste tiden, er dette en total avsporing. 70 prosent av sukkerforbruket her i landet kommer fra brus og søtsaker, sier Rønning.

- Arbeidet med boken «Sukkerbiten» har vært omfattende og tidkrevende. Mer enn 800 varer i norsk dagligvarehandel er sjekket næringsmessig. Samtlige produkter har fått sine bedømmelser på samme grunnlag, og er ment å gi et oversiktlig bilde over utvalget av produkter i norsk dagligvarehandel. All informasjon rundt næringsinnholdet til alle produkter er hentet frem etter beste evne etter oppgitte næringsdata på emballasje, tilleggsopplysninger fra produsenter samt anbefalte porsjonshenvisninger på emballasje, sier Fedon til Side2.

- Orkla bedrifter, inklusiv Stabburet har i likhet mottatt en rekke skriftlige henvendelser fra Pantagruel forlag i forbindelse med arbeidet rundt boken, men valgte å ikke oppgi mer detaljert informasjon. Vi ser derfor at den informasjonen vi har benyttet som den mest mulig korrekte.

- Fedon fokuserer på egen fortjeneste
Stabburet mener også at verken forbrukere eller ernæringseksperter har særlig nytte av blodsukkerbegrepet som Fedon nå har innført.

- Blodsukkerbiter er et fantasibegrep som Fedon har funnet opp. Det gir ingen mening for verken oss eller ernæringspsykologer. De såkalte blodsukkerbitene behandler alle karbohydrater helt lik. Fedon tar ikke hensyn til de karbohydrater som finnes naturlig i maten.

Ifølge Rønning opererer Fedon Lindberg i denne sammenhengen som en ren forretningsmann som kun har fokus på egen fortjeneste

- Fedon Lindberg har et troverdighetsproblem når han fremstår som kostholdsekspert og forretningsmann samtidig. Det han driver med er ikke forbrukeropplysning, men markedsføring av egne produkter, sier han til Side2.

Vil oppklare eventuelle misforståelser
- Jeg synes definitivt at vårt selskap ikke har brutt god forretningsskikk. At den nevnte artikkelen i Dagbladet hvor de har benyttet Grandiosa som valgt referanse kommer noenlunde samtidig som lanseringen av Dr. Lindbergs nye pizza, kan ikke sees som annet enn tilfeldig. Det at varemerket Dr. Fedon Lindbergs egen pizza ikke er med i dette opplaget av boken, viser at en slik sammenheng ikke finnes, men den vil komme i senere opplag. Boken ble rett og slett trykket før vår pizza var ferdigstilt, sier Fedon.

Dr. Lindbergs AS sendte ut en egen pressemelding i forbindelse med lanseringen av sin nye pizza 6. januar. Her beskrives næringsinnholdet i den nye pizzaen sammenlignet med Grandiosa. Pressekontakt Janne Scherer sier til Side2 at de ikke visste om den oppdragsfinansierte pressemeldingen fra Newswire før de ble kontaktet av nyhetsbyrået som ønsket at Fedon skulle uttale seg.

Fedon sier også at administrerende direktør, Anders Ström, vil sende brev til Stabburet for å oppklare eventuelle misforståelser som kan ha oppstått i forbindelse med lanseringen av ny bok og pizza i forhold til Dagbladets artikkel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere